Българи, живеещи в чужбина, събират средства за монтиране на парно отопление в читалище "Кирил Маджаров" в смолянския квартал "Устово". Инициативата е на дъщерята на нелепо загиналия при пътен инцидент доц. Христо Гиневски, който беше дълги години председател на читалището.

Смолян

5-годишният Андрей получава първите си уроци по пиано. Школата е в малък кабинет, защото през зимата единственото отопление в читалището в Устово са електирчeските печки.

Диляна Пачеджиева - секретар на читалището: "Не е удобно много за репетиция, а пък да не говорим за различни читалищни изяви, които се провеждат в по-малките зали."

Заради студа от ноември до май големия салон на читалището е неизползваем.

Диляна Пачеджиева: "Два концерта в годината можем да представим както трябва тука в голямата зала."

Българи в Съединените щати вече събират средства за закупуването и монитинето на отоплителна инсталация в читалището. Кампанията организирана от дъщерята на доц. Христо Гиневски - Мария, е подкрепена от много наши сънародници, а осигурените пари са над 3500 долара.

Мария Гинчева-Байчева: "Читалището е нещо, което ние трябва да ценим, да помагаме и във време, в което много от нашите национални богатства се разпродават, понякога на най-платежоспособните, нека да подкрепим тези духовни центрове."

Монтирането на парно е ангажимент и на новия председател на читалището - Манол Ружинов.

Манол Ружинов - председател на читалището: "Когато се запролети фирмата, която евентуално ще осъществи този проект ще дойде, ще направи едно предварително проучване и вече тогава може да говорим с яснота за самите средства, които са необходими."

Ружинов е решен да обнови цялата материална база на читалището. И затова също ще търси подкрепа от родолюбиви българи. По целия свят.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто