Българи в Испания с петиция срещу назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия. До момента над 2 000 души са се подписали. Българите във Валенсия са готови и на протест пред сградата на консулството. Днес Пламен Георгиев не си вдигаше телефона, а от Външното ни министерство не коментираха.

Създателят на петицията Пеци Петров дори не знаел кой е Пламен Георгиев - преди да чуе, че той ще бъде новият консул във Валенсия. Затова написал името му в Интернет. Излезли статии - дори в испански медии. Отзивите го притеснили.

Пеци Петров: Тук се представя в испанската преса много, много негативно - ами тогава този човек не е за тук.
Стилиян Момчилов: Аз недоумявам дали наистина в българското Външно министерство толкова няма кадри, за да се привлече външен човек с доста спорна репутация в обществото.

Затова в адресираната до премиера и външния министър петиция се пита: Провеждан ли е публичен конкурс за длъжността на Георгиев и за какво ще послужи юридическото му образование?

Пеци Петров: Той първо няма ценз за тоя пост и после не знае достатъчно езика. Работата на един консул се свежда до много изяви. Той има много ниско познание на езика - А2, което се ограничава до: ,,здравей, здрасти, как съм".
Стилиян Момчилов: Не сме криминален контингент, който има нужда от прокурор или жертви, които имат нужда от защита, ние сме нормални граждани и не разбираме защо трябва да свеждаме поглед, когато обясняваме на испанските си колеги кой точно е господин Георгиев и коя част от България той представлява в Испания.

В третия по население град в Испания - Валенсия, се счита, че живеят над 30 000 българи.