НОВИНИ

Българи в Кемниц: Ситуацията е страшна

Град Кемниц, в източната част на Германия, от два дни насам е разтърсван от агресия. По време на демострации на десни екстремисти и техни противници от левия спектър вчера се стигна до сблъсъци, при които са ранени шест души. Канцлерът Меркел осъди насилието, както и нападенията над чужденци. "По света и у нас" се свърза с наши сънародници в Кемниц, които описват ситуацията там като страшна и признават, че от неделя насам избягват да ходят в центъра града.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
16:12, 28.08.2018 (извънредно)
9547
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Кемниц е третият по големина град в източната германска провинция Саксония, известен преди промените с името Карл Маркс щат. От два дни насам там се събират крайнодесни групировки, а както и техни противници.

Давид Бончев - син на българин и германка, предостави на "По света и у нас" видео, снимано на една от демонстрациите.

Давид Бончев: Беше всичко нормално. Имаше едни хора, които нападнаха едно момиче и го пипаха навсякъде и правиха работи, които то не искаше. И един човек дойде и искаше да помогне. Каза им да спрат. Изведнъж те го нападнаха и го убиха. Сега всички германци са гневни, защото беше убит германец.
;

Причината за ескалацията е скандал заради съобщения в социалните мрежи. В нощта срещу неделя, от пробождане с нож е загинал 35-годишен германец, арестувани са иракчанин и сириец. Затова крайно десни и радикали се събират на митинги и за да преследват чужденци. Български гражданин на 30-години е бил сплашван от непознати, заради което е подал оплакване в местната полиция.

Политици от управляващата Федералната република социал-демократическа партия говорят за подобни на гражданска война обстоятелства. Полицията признава, че не е била подготвена за многобройния радикален митинг, на който чрез социалните мрежи са се събрали 5000 души.

;

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Случилото се след трагедията няма място в страна с върховенство на закона. Има видеозаписи с преследвания и омраза по улиците. Това е недопустимо в правова държава. Подчертавам го още веднъж .

Михаел Кречмер, премиер на провинция Саксония: Случилото се е ужасно. Това обаче, което се прави на гърба на жертвата е безпринципно и тревожно. Политическата инструментализация, от страна на десните екстремисти е ужасяваща и ние категорично я отричаме. Неприемливо е хора, които не приличат на германци, да бъдат атакувани и преследвани. Скоро очаквам резултатите от разследването. Винаги ще предоставяме открито информация. Сега в интернет се разпространяват съобщения, според нас, базирани на фалшиви новини.

Давид Бончев, разказва че сега атмосферата в Кемниц е тягостна. Той тренира борба. Въпреки това предпочита тези дни да избягва центъра на града.

Давид Бончев: Нормалният живот продължава. Ако решим да отидем до центъра обаче, се натъкваме на истинска лудница. Улиците са затворени. По тях са насядали алкохолици, които крещят и се бият.

Полицията разследва десет десни екстремисти заради провокации с хитлерския поздрав, който е забранен в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инвестират 3 млн. евро за подобрения в базите на пожарните служби
Инвестират 3 млн. евро за подобрения в базите на пожарните служби
 Проби установиха негодна за пиене вода в две села в Луковитско
Проби установиха негодна за пиене вода в две села в Луковитско