НОВИНИ

Българин е задържан при операция срещу джихадисти в Австрия

Българин е сред задържаните при антитерористична операция в Австрия. Новината потвърди прокуратурата в Грац, където е арестуван сънародникът ни. Към момента от нашето Министерство на външните работи не могат да потвърдят информацията. Задържани са общо 14 души по подозрение във връзки с терористичната групировка "Ислямска държава".

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:45, 26.01.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

С едновременнни операции в двата най- големи града в Австрия, спецполицаи щурмуваха и претърсиха апартаменти и джамии. При рейдовете в Грац бяха задържани 8 души - бяха задържаните са българин, македонец, сириец, двама босненци и трима австрийски граждани с имигрантски корени. Арестувани са и жени, съпруги на задържани мъже от Балканите.

Заподозрените били в процес на създаване на терористична клетка и набирали още последователи. Не е имало непосредствена опасност от нападение или конкретни данни за готвена атака. Австрийският вътрешен министър, който е в Малта за участие в среща с колегите си от Европейския съюз, коментира темата от Валета крайно лаконично.

Волфганг Соботка, министър на вътрешните работи на Австрия: Докато операциите все още текат - а те продължават - няма да оповестяваме публично информация. когато приключат, ще информираме обществеността. Това е дълго планирана операция.

В мащабната антитерористична операция във Виена и Грац участваха 800 полицаи. Тя няма връзка с арест преди дни на младеж по подозрение, че е част от радикални салафитски кръгове.

От 2012 г. около 300 души от Австрия са се присъединили към ИД в Близкия изток. Около 90 от тях са се завърнали в страната. Броят на присъединяващите се към ИД хора от Австрия обаче значително е спаднал. Миналата година само 11 души са минали в редиците на ИД а други седем са били спрени на границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път Сънсет булевард на сцената на Музикалния театър
За първи път "Сънсет булевард" на сцената на Музикалния театър
Отглеждаш домашно животно, само ако са съгласни съседите
Отглеждаш домашно животно, само ако са съгласни съседите