НОВИНИ

Да направиш добро понякога се оказва доста трудна задача

Около Коледа даряваме най-често. Това имал намерение да направи и Евгени Митков, който повече от 20 години живее в САЩ. Той поискал да направи дарение на 8 български организации в Бургас, но с никоя не успял да се свърже по телефона. Една история за това колко е трудно понякога да дариш в България.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:12, 23.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Да даряваш е щастие. И удовлетворение. И усмивка. Не само за хората, които получават, но и за хората, които дават.

Евгени Митков: А когато ти им дариш тази усмивка, тази усмивка е заразителна, започва да се разпространява в цялото общество и оттам идва и силата на дарението, че кара цялото общество да се усмихва, а не само група от него.

Евгени и семейството му повече от 20 години живеят в САЩ. Правят първото си дарение там през 2000 година. Пиано. За българското консулство. Миналата година се връщат в България и имат желание да продължат с даренията. Оказва се, обаче, че да дариш в България далеч не е толкова лесно. Или поне не толкова, колкото в САЩ.

Евгени Митков: Ако искаш да вземеш дете от сиропиталището да изкара с теб Коледа в твоя дом пред камината с 12 гозби, ти трябва да започнеш този процес юни месец, да минеш през хиляди инстанции, за да ти разрешат едно сираче да прекара добре Коледата. Това е просто абсурдно.

В Америка нещата изглеждат различно.

Евгени Митков: Аз вкъщи ще имам 12 деца за Коледа, ако се обадя на 23-ти. Толкова бързо реагират, за да доставят това удоволствие на децата. Тук трябва да се мине през държавни организации, които да работят много тромави. Те по-скоро гледат някаква процедура, отколкото щастието на децата.

И така в семейството на Евгени на Коледа няма да има други деца освен собствените му. Той, обаче, продължава с опитите за дарение. Споделя, че с удоволствие би организирал готвене на супа и раздаване на топла храна.

Евгени Митков: Едно общество е толкова успешно, колкото най-неуспешните в него. И ако човек търси щастието, той трябва да го вижда около себе си, хората около себе си, ако те го нямат е трудно и той да бъде щастлив.

За Евгени дарителството е важна част от живота. В това възпитава и децата си. Най-важното в даряването не са финансовите средства, а отделеното лично време, с което да направим обществото по-добро място за всички ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Боровец откриха ски сезона
В Боровец откриха ски сезона
Дони и Нети създадоха песен за Българската Коледа
Дони и Нети създадоха песен за "Българската Коледа"