НОВИНИ

Българи с награда от Илон Мъск

Преди броени дни българска система за захранване на нов вид транспорт е отличена с наградата лично от Илон Мъск. Александър Рангелов и неговият екип от инженери могат да станат неразделна част от проекта за нов вид високоскоростен транспорт на бъдещето. Срещнахме се с българина, който е в един от шестте отбора, стигнали до финала на високотехнологичната надпревара „Хайпърлуп“.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:45, 16.02.2017
Чете се за: 02:46 мин.
Още

Състезанието,което има реалната възможност да преобърне представата ни за транспорт е организирано от Илон Мъск - човекът, който задава тенденции в света на технологиите и дори има план за заселване на Марс. Един от последните му проекти е за създаване на нов вид транспорт. Проектът се казва Hyperloop – или капсула, която да се движи в условия на вакуум, използвайки магнитно поле. Мъск кани екипи от целия свят, които да реализират идеята му за нов високотехнологичен транспорт.

Александър Рангелов: "Покани екипи от целия свят да се включат и да разработят прототип на капсула, която да се движи в условия на вакуум с голяма скорост, за да транспортира хора."

За конкурса българинът Александър Рангелов със своя екип от инженери в България създават една част от целия проект за капсулата, а именно енергийният модул. Проектът печели наградата за технологични иновации.Александър управлява компания, която се занимава с токозахранващи системи главно за райони, които нямат достъп до електропреносната мрежа.

Александър Рангелов: "Един от екипите, които разработиха модел на капсулата и продължиха в състезанието успешно ни покани да разработим токозахранващата система, защото тя е много специфична. Хора от този екип, които в последствие се оказаха и Project Manager- и на отбора ни покани, защото знаеше, че можем да направим нещо изключително иновативно, с което да внесем иновация в състезанието и да подпомогнем и нашия отбор по този начин."

В Отбора, в който е Александър, участват хора от 14 държави и докато разработват капсулата общуват единствено виртуално.

Александър Рангелов: "Всеки работеше от своето местенце, от своята държава. Обменяхме информация онлайн в една платформа и две години всеки разработваше своята част от капсулата на различно място и едва преди 6 седмици беше първата ни среща между всички членове на отбора в Менло Парк в Калифорния, където започнахме да сглобяваме и самата капсула. И най-учудващото при това развитие на нещата, че всичко заработи веднага без никакви тестове, което е голяма инженерно постижение. Всички компоненти на капсулата заработиха. Докато всички други отбори, които стигнаха до финалната фаза имаха повече от 6 месеца за тестове на вече сглобените системи."

Отборът, в който участва Александър разполага с бюджет от около 65 000$ - значително по-малък от парите, които имат конкурентите им.

Александър Рангелов: "Фактически ние похарчихме тези пари, за да си купим някои от детайлите, но повечето от детайлите разработихме сами, т.е. всеки един от членовете на отбора разработи своя детайл. Ние разработихме токозанраващата система и я предоставихме безвъзмездно на отбора. По-интересно е, че другите отбори разполагаха с бюджети над 900 000$ и бяха подкрепени от най-големите световни технически университети и това, че направихме нещо фантастично иновативно с почти нулев бюджет в сравнение с другите отново потвърждава, че инженерното постижение е много голямо. Това е едно потвърждение, че разработваме и произвеждаме продукти на световно технологично ниво. Няма как да участваш в конкурс на Илон Мъск...на финал в централата на една от най-иновативните компании в света, да спечелиш награда за иновации и няма как това да е случайност. Това ни дава една увереност, че наистина първо ние и после, че в България може да се произвеждат технологии на световно ниво. На второ място това, че дойде от България тази токозахранваща система. За мен е едно страхотно усещане и чувство, че можем да вдъхнем доверие и на други млади хора и други фирми, че няма невъзможни неща, че и в България може да се правят прекрасни продукти в сектора на електрониката. Следва втора част от състезанието, където след 6 месеца ще се демонстрират възможностите на капсулата в условия на вакуум и целта е да се развие най-висока скорост като отново ще се опитаме да впечатлим организаторите и лично Илон Мъск с нещо иновативно."
БНТ: "Вие срещнахте ли се с него лично?"

Александър Рангелов: "Да, срещнахме се в лична среща. Беше около минута, съвсем кратко, но пък много впечатляващо, защото той оцени високо нашето постижение, нашата разработка на токозахранваща система и другото най-впечатляващо е, че той лично избра нашата капсула за наградата за иновации, която ни връчи."

БНТ: "На това как гледате - като на идея или като на проект, който наистина ще бъде реализиран?"
Александър Рангелов: "Интересното при Илон Мъск е, че всички негови така наречени щури идеи се реализират и това не е случайно. Зад него стои Американското правителство, държавата. Финансират неговите идеи и всичко се реализира. и аз съм убеден, че това не е просто идея или концепция, а тя ще намери реално приложение. Дори вече първият договор за реален Hyperloop е подписан и ще бъде изграден между Дубай и Абу Даби. В Европа има вече план, идея, а дори и подписан договор между две държави за първия европейски Hyperloop, така че далеч не е само концепция. Ще намери и своето приложение."

Транспортът на бъдещето съвсем скоро може да стане част от живота ни, а това, че именно захранващ модул, изработен от български екип, е получил награда от Илон Мъск, е вече факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой седмокласници в Пловдив
Рекорден брой седмокласници в Пловдив
Ден без имигранти в САЩ
"Ден без имигранти" в САЩ