НОВИНИ

Българин ще участва в приготвянето на торта за кралската сватба

Българин е част от екипа, който ще приготви тортата за ВИП гостите и журналистите на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл в събота.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:56, 16.05.2018
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Блясък, стил, изисканост. Всеки детайл от Кралската сватба е внимателно подбиран с месеци. Церемонията и елементите около нея са съобразени до най-малката подробност с кралските етикет и традиции. Тортата, която е неизменна част от всяко едно сватбено тържество не прави изключение. Малка подробност е, че предвид броя на гостите, който надвишава 600, ще е необходима повече от една. И ако за първата по важност торта отговаря сладкарят на двореца "Кенсингтън", то втората, предназначена за всички журналисти и вип гости, е поверена на българина Иван Александров.

Иван Александров: "Тортата ще бъде малко по-нестандартна, защото тук в Лондон като тенденция сега наистина е модерно тортите да са необлечени или както тук ги водят "naked cake". Тяхната ще бъде semi naked, ще бъде измазана с маслен крем, но няма да бъде облечена. Те държат много на това, общо взето последните торти, които правя за британците напоследък са точно такива".

Бъз и лимон - това е вкусът, който бъдещото кралско семейство е избрало за сладката част от своята сватба. А подготовката за нея започва четири дни преди тържеството в замъка Уиндзор.

Иван Александров: "Започваме малко по-късно с цветята, защото те трябва да изсъхнат. Те съхнат два-три дни. Общо взето правим всяко листенце по листенце. Ще бъдат големи божури, за да може да има обем, ще има и големи божури. Това отнема време, цветята ще са най-пипкавата работа, но ще се справим. Ще бъде пет етажа, ние я съобразихме с броя на гостите. Мисля, че ще бъдат около 300 журналисти и ще има и ВИП гости на събитието.
Четох някъде вчера, че това е по-сложната работа, защото критериите ще бъдат много по-различни. За кралското семейство ще е предизвикателство да направя, все пак моята е за журналистите. Да, не мога да кажа, че е предизвикателство, но като събитие се радвам, че ще участвам, макар и малка част.

Получава поръчката случайно, благодарение на това, че преди време е правил тортата на Дебора Бонети - директорът на Международната прес асоциация. Останала впечатлена от таланта на Иван, тя го препоръчва за един от сладкарите на Кралската сватба.

Иван Александров: "Понеже знаех какво ще правят за сватбата и не е от най-ефектните неща, които могат да се направят в Лондон, понеже тортата за сватбата ще е украсена само с маслен крем и ще бъде живи цветя, тогава им предложих да направя захарни цветя, за да бъде по-ефектно. Може би с това я спечелих и тя каза: "Супер, да действаме".

Съмнява се да се превърне и в част от една малко странна традиция, а именно nqkoj от гостите да запазят своето парче торта с идеята по-късно да го продаде. Макар и да звучи по-скоро нелепо, през 2014 г. аукционна къща продаде част от сладкиш, за който се твърди, че е сватбата на Уилям и Кейт за сумата от 7500 долара.

Мисля, че са спекулации това, няма как да се запази толкова дълго парче торта, при все, че тук хигиенните стандарти в Лондон не позволяват да държиш нещо замразено повече от 6 месеца.

Колко от тях ще запазят своето парче торта, дали някой изобщо ще устои на сладкото изкушение, в чието приготовление участва и Иван, и дали наистина това са спекулации, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варианти за повишаване на маршрутната скорост на градския транспорт в Русе
Варианти за повишаване на маршрутната скорост на градския транспорт в Русе
Евгени Крусев за транспортните промени в София заради срещата ЕС-Западни Балкани
Евгени Крусев за транспортните промени в София заради срещата ЕС-Западни Балкани