НОВИНИ

Как българинът Иван Бориславов стана световен шампион по електронни спортове

22-годишният варненец Иван Бориславов стана световен шампион по електронни спортове в съревнование с още 17 отбора. Състезанието се проведе между 2 -12 август в Сиатъл.Турнирът е гледан на живо от 17 хиляди души, а онлайн са го проследили над 5 милиона. Какъв е един световен геймър, как се печелят милиони докато играеш и какво представлява играта Дота 2, разказва Цанка Николова.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:11, 19.08.2017
5215
Чете се за: 01:01 мин.
У нас


Иван обича да играе шах, любител е на тениса на маса и участва в малки градски турнири. Голямата му страст обаче са компютърните спортове и по-специално играта, която му донесе 2 млн. лева - Дота 2. След турнира се скри от света, затова за него разказват приятелите му.

Николай Богданов, български гейминг деец: Това е неговата игра още от малък, неговото желание е да стане професионален спортист в Дота 2.
Том Атанасов, запален геймър : Дота 2 е компютърна игра, която изправя два отбора от по 5 човека, които се съревновават помежду си за надмощие на една карта, която съдържа защитни структури, които трябва да бъдат събаряни. Целта на играта е просто един от отборите първи да събори трона на опонента и печели играта.
Николай Богданов, български гейминг деец: И за да бъдеш такъв електронен спортист на такова ниво, на каквото е той, са нужни изключително много тренировки, изключително много дисциплина, много фокус, страхотен отбор, с който да се сработиш добре.

Отборът, с който Иван е стигнал до финала, е първият отбор спечелил "Ди интернешънъл", съставен от петима играчи с напълно различни националности - финландец, йорданец, ливанец, германец и българин. "Тийм Ликуид", както е името на отбора, е създаден през 2015г.

Николай Богданов, български гейминг деец: Това е една сбирка на играчи, които са се намерили чрез играта и в момента са заедно, печелят и са едва ли не най-добрият отбор в света по Дота 2.

За Иван това е вторият опит за спечелване на турнира. След като през 2016г. остава на седмо място, той се амбицира и в най-големия турнир по електронни спортове в света тази година, заедно с отбора си става победител. Приятелите му са категорични, че след такова високо постижение Иван няма да се откаже и ще продължи да се развива, за да защити титлата си и през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата българка играла в НБА представи втората си книга Съзнание и тяло
Първата българка играла в НБА представи втората си книга "Съзнание и тяло"
Наградата Ехо класик отиде за български пианисти
Наградата "Ехо класик" отиде за български пианисти