НОВИНИ

Българин създаде програма, която пази съня ни от светлината на монитора

Синята светлината от екраните на компютри и смартфони вреди на здравето, като въздейства върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм. Това показват последни данни на Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания. Млад българин обаче намери решение на този проблем, при това напълно безплатно.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Боян Петров
08:39, 28.09.2016
6024
Чете се за: 01:41 мин.
Още

Измислил е лек, който ще попие десетки човешки сълзи. Лекарство за съвременния човек, чиито живот преминава пред екрана - по задължение или за развлечение.

Даниел Георгиев, програмист - Прекарвах по много време пред компютъра, очите доста ме боляха, капех си капки, които не помагаха, отидох на очен лекар и тя ми каза, че трябва да сложа очила. Така започнах да търся начини за това как да не ни болят очите от компютрите и малко по-малко стана.

Даниел намерил друго решение. Далеч от лекарствата. Решил да промени техниката. И то безплатно.

Даниел Георгиев, програмист - Когато сме започнали да се развиваме, сме се ориентирали дали е ден или нощ по това дали слънцето свети и дали небето е синьо. Тази синята светлина регулира нашия биологичен часовник, когато свети синьо имаме един фоторецептор в очите, наречен мелононцим, които спира производството на хормона на съня - мелатоним. Ако се сещате има едни такива хапчета за сън - мелатоним се спи по-добре, ето това приложение Айрис прави така, че да спиш по-добре вечер, защото нямаш това вредно излъчване от синя светлина и произвеждаш нужните вещества, така че да имаш хубав сън.


;

Така създал приложението Айрис. То премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и с която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината. За да работи приложението Даниел се лишил от сън, храна и доста средства. Хората около него, му казали, че идеята му е глупава и няма да има успех.

Даниел Георгиев, програмист - Много подигравки, много хора, които не вярваха в мен. Даже всички не вярваха. Аз бях единствения откачен, който вярваше, че Айрис може да стане нещо и някои да го ползва. В началото само аз си го ползвах.

Отнело му година за да програмира, а само за няколко седмици над 100 хиляди потребители по света и у нас се възползват от Айрис.

Даниел Георгиев, програмист - Ползва се в над 140 държави, имам няколко потребители от Антрактида, там където няма много хора, но някои го ползва. Супер много се гордея с това.
;
Даниел Георгиев, програмист - Аз не мисля, че има успех, който не е изгладуван или изстрадан. Мисля си, че всичкия успех идва след много блока, сълзи...просто трудни моменти.

За да направи идеята си реалност се отказал дори от добре платена работа за софтуерна компания. Сега обаче се чувства много по-богат.

Даниел Георгиев, програмист - В началото си мислех, че да имаш 1 млн. долара е яко, като започнах да работя като програмист и правех разни пари, дето не знам какво да ги правя и осъзнах, че няма значение това толкова. Но примерно с Айрис си спомням как някои хора са ми писали - как това нещо им е променило живота, как вече очите не ги болят. Няма как да свалиш диоптър. Но очите не ги болят толкова и че ми благодарят, че ме обичат, това е като го получиш е нещо уникално! Явно ни е заложено на хората да сме добри и да си помагаме един на друг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Правителството ще приеме план-сметка за разходите около президентсите избори
​Правителството ще приеме план-сметка за разходите около президентсите избори
Асансьорът в кв. Свобода е пропаднал заради скъсване на планката
Асансьорът в кв. "Свобода" е пропаднал заради скъсване на планката