45-годишен български гражданин, който живее в чужбина, е авторът на фалшивите сигнали за бомби в София от последните дни: на летището в София, НДК и парламента. Освен до обекти в България, той е подавал подобни сигнали и за други институции в европейски държави.

Сигналите се подавани от карта на чужд мобилен оператор. Мъжът все още не е задържан.

Ст. комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР: Действаме с партньорските служби по неговото установяване на местонахождение и задържане. В България назад във времето са водени досъдебни производства по същия повод, той много такива сигнали е подавал. Искам да обърна внимание, че това деяние е наказуемо и по НК, и по закон за телефон 112.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН 112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията, посочи директорът на СДВР и уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко –за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Ст. комисар Ивайло Иванов съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.