НОВИНИ

Българин влезе в "Гинес" с най-голямата кръстословица в света

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд, пише в страницата на "Гинес".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:23, 23.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още
българин влезе гинес голямата кръстословица света

Йоницов разказа, че кръстословица се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра. Това по думите му не е случайно, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от хиляда и една нощ. Размерът на кръстословицата е стандартен 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата.

Христо се захваща с грандиозния проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно. Прекарва стотици часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини.

Попитан какво го накара да се захване с тази трудоемка задача, Христо разказа, че съставянето на кръстословици е дългогодишно негово хоби, като има публикувани в редица издания. Основната му мотивация да се бори за световен рекорд са желанието му да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация Клинтън се реформира след обвинения на Тръмп
Фондация "Клинтън" се реформира след обвинения на Тръмп
НАСА търси произхода на живота на астероид
НАСА търси произхода на живота на астероид