НОВИНИ

Българинът и прегледите - защо избягваме годишната профилактика при личния лекар

Ходим ли на профилактични прегледи и колко често посещаваме личния си лекар? Ново проучване на Евростат обяви, че само 50% от българите са извършили годишния си профилактичен преглед, който е задължителен. Защо това е така и защо резултатите предизвикаха недоволство сред семейните лекари - гост с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 06.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите му, самото проучване не е добре конструирано и не е с достатъчно екзактни данни.

Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България: 50% от подлежащите пациенти над 18 години са провели профилактичен преглед, което въобще не е малък процент и с това трябва да се похвалим, а не да се критикуваме. Здравето е отговорност на всеки един човек и аз призовавам нашите съграждани да ползват тази възможност, защото има какво да получат.

Според д-р Киров, у нас има необходимост за въвеждане на система за предварително записване за прегледи при личните лекари, каквато е практиката в повечето страни от ЕС.

Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България: Не ме питайте мен. Като стана министър-председател или министър, ще го мисля... Коментирали сме този въпрос с колеги, там има социален момент и дивидент, който не е за пренебрегване - това са гласоподавателите. Същото е и при здравното осигуряване.

Д-р Киров призова гражданите да се имунизират, като подчерта, че не е необходимо те да бъдат специално търсени от семейните си лекари. Той обясни, че това е особено важно във връзка с увеличаването на случаите на морбили през последните дни у нас.

Междувременно, едва 1/5 от българите у нас са посетили стоматолог през 2017 г., сочат данните в проучването на Евростат. Резултатите показват още, че само 2% от сънародниците ни са посетили зъболекаря си повече от пет пъти в рамките на година. Какви са причините да не посещаваме стоматологичния кабинет и защо е важно да го правим - вижте повече в прякото включване на Тереза Ставрева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без еко компонента: Сменяме талона на колата, пререгистрация няма да се налага
Без еко компонента: Сменяме талона на колата, пререгистрация няма да се налага
Дискусия за новите такси при трансграничните плащания ще се проведе в София
Дискусия за новите такси при трансграничните плащания ще се проведе в София