НОВИНИ

На пазар за агнешко в Гърция

Българи купуват агнета за Великден от фермите в Северна Гърция за 5 лева килограм живо тегло. Докато стигне до българските магазини обаче, цената му скача три пъти. В същото време в големите търговски обекти в Гърция цената на килограм месо за Великден е малко повече от 10 лева за килограм.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
20:56, 05.04.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Във фермата на Василис Мелениклис, която е на 15 километра от Драма се отглеждат над 2 хиляди овце , агнета и кози. Производството на агнета тук е целогодишно, а животновъдството е сред основния поминък на хората от Северна Гърция. Фермерът има свое обяснение за разликата в цените на агнешкото тук и в България.

Василис Мелениклис -фермер от Просочани - „ Месото е по-евтино в Гърция от България, а причината е икономическата криза тук ,обедняването на хората и затова цените са доста ниски - около 2 евро и половина за килограм живо тегло и от 4.50 - 4.70 евро за килограм трупно месо в кланиците. Държавата не поема никакви ангажименти да регулира цените и да помага на производителите, които също се задъхват от високи данъци и големите разходи."

Георги Ташков работи в гръцката ферма от близо 10 години и казва ,че преди Великден най-търсени са по-малките животни - до 10 килограма, а много от българите идват и купуват директно от фермата.

Георги Ташков: Около 80-100 агнета сме продали тука от фермата.

БНТ:За къде отиват казват ли? В търговската мрежа в България или се продават като живи агнета?

Георги Ташков: В търговската мрежа защото е законно в смисъл с ушни марки, със сертификати с всичко. Не са идвали да вземат 5-6 агнета, а взимат от 40 нагоре.

Български фермери от района на Гоце Делчев смятат, че е нормално цените на агнешкото да бъдат по-ниски в южната ни съседка, защото производството там е рентабилно заради високопродуктивните животни.

Иван Сабахлъков - фермер: в Гърция има между 18 и 20 милиона животни от типа кози и овце, в България са 1-2 милиона я има, я няма и те по това време на годината трябва да ги продадат, за тях е ценно млекото.

В един от месарските магазини в гръцкия град Драма, агнешкото месо за килограм струва около 16 лева.

Търговци на месо в града обясниха, че не могат да се конкурират с цените в търговските вериги, защото там имат друга политика към клиентите.

Никос Аргириадис: „Идеята на големите вериги е да продават месото без печалба, за да могат да привлекат клиенти ,които да купуват други продукти ,от което разбира се губят и производителите на месо в Гърция и търговците на малките магазини. Виждал съм 5 и 30 евро - цена за килограм, докато при мен е 7,50 за килограм.

Голяма част от българските фуражи се изнасят в Гърция за изхранване на животните там казаха наши фермери. Според тях у нас ферми създават хора, които имат интерес да спечелят от субсидиите, а не да отглеждат животни и да произвеждат месо и мляко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече полиция в малките населени места в област Пловдив
Повече полиция в малките населени места в област Пловдив
Близо 5 хиляди родители не изпращат децата си на училище
Близо 5 хиляди родители не изпращат децата си на училище