НОВИНИ

Българите в чужбина искат нови организации да защитават правата им

Нови организации да представляват българите зад граница, а членовете им да се избират пряко от нашите мигранти по време на парламентарни или президентски избори. За това настояват Временни обществени съвети на българите в чужбина. Според тях идеята е заложена в Национална стратегия, приета още през 2014 година, която до ден днешен не се изпълнява. Инициаторите изпратиха писмо с исканията си до премиера Бойко Борисов, в което настояха и за закриването на Агенцията за българите в чужбина.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:47, 20.11.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Крайно време е стратегията, на която Министерският съвет дава зелена светлина още преди 4 години, да излезе от прашното чекмедже и да се осъществи, казват подателите на писмото.

В стратегията се предвижда създаване на Национално представителство на българите по света и Обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства. Предлагат те да се определят при гласуването на национални избори.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: На масата, на която има изборна кутия да пускаме бюлетини за президент или за Народно събрание, ще има още една кутия, в която ще пускаме бюлетини за Консултативен съвет или за Национален съвет.

Членовете им няма да получават заплащане, а работата им ще бъде да изслушват проблемите на българите в чужбина и да предлагат решения на дипломатическата ни служба.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: Съседни държави като Македония, Сърбия, Румъния, Хърватия са далеч напред в това отношение. Те имат изградена структура, изградено институционално представителство на своята миграция.

Румъния и Хърватия имат дори народни представители, които се избират от изборен район "Чужбина".

Подателите на писмото смятат, че Държавната агенция за българите в чужбина е излишна, защото всичките ѝ дейности се изпълнявали паралелно от няколко министерства. Освен това, според тях, агенцията игнорирала умишлено над 1 милион наши мигранти.

Инж. Красимир Гаджоков - член на Временен обществен съвет в Канада: Тя се занимаваше изключително и с историческите български общности в чужбина.

Те казват още, че не са изненадани от скандала с удостоверенията за българско гражданство. Сериозни съмнения предизвиквал самият регламентът за издаването им, защото се позовавал на косвени доказателства, а не на официални документи.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: Българското дружество местно е написало бележка "да, да, баба му беше българка" и те идват с тая бележка в ДАБЧ и там Бате Харо гледа бележката и казва "Да, да, верно баба ти може и да е била българка и ще ви издадем бележка, че вие сте може би българин".

Въпреки че писмото е изпратениo преди две седмици, отговор от премиера все още няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно ще бъде ограничено движението по АМ Хемус край Ябланица
Временно ще бъде ограничено движението по АМ "Хемус" край Ябланица
Олимпиада по безопасност на движението по пътищата
Олимпиада по безопасност на движението по пътищата