Нови организации да представляват българите зад граница, а членовете им да се избират пряко от нашите мигранти по време на парламентарни или президентски избори. За това настояват Временни обществени съвети на българите в чужбина. Според тях идеята е заложена в Национална стратегия, приета още през 2014 година, която до ден днешен не се изпълнява. Инициаторите изпратиха писмо с исканията си до премиера Бойко Борисов, в което настояха и за закриването на Агенцията за българите в чужбина.

Крайно време е стратегията, на която Министерският съвет дава зелена светлина още преди 4 години, да излезе от прашното чекмедже и да се осъществи, казват подателите на писмото.

В стратегията се предвижда създаване на Национално представителство на българите по света и Обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства. Предлагат те да се определят при гласуването на национални избори.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: На масата, на която има изборна кутия да пускаме бюлетини за президент или за Народно събрание, ще има още една кутия, в която ще пускаме бюлетини за Консултативен съвет или за Национален съвет.

Членовете им няма да получават заплащане, а работата им ще бъде да изслушват проблемите на българите в чужбина и да предлагат решения на дипломатическата ни служба.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: Съседни държави като Македония, Сърбия, Румъния, Хърватия са далеч напред в това отношение. Те имат изградена структура, изградено институционално представителство на своята миграция.

Румъния и Хърватия имат дори народни представители, които се избират от изборен район "Чужбина".

Подателите на писмото смятат, че Държавната агенция за българите в чужбина е излишна, защото всичките ѝ дейности се изпълнявали паралелно от няколко министерства. Освен това, според тях, агенцията игнорирала умишлено над 1 милион наши мигранти.

Инж. Красимир Гаджоков - член на Временен обществен съвет в Канада: Тя се занимаваше изключително и с историческите български общности в чужбина.

Те казват още, че не са изненадани от скандала с удостоверенията за българско гражданство. Сериозни съмнения предизвиквал самият регламентът за издаването им, защото се позовавал на косвени доказателства, а не на официални документи.

Проф. Любомир Гавраилов - член на Временен обществен съвет във Франция: Българското дружество местно е написало бележка "да, да, баба му беше българка" и те идват с тая бележка в ДАБЧ и там Бате Харо гледа бележката и казва "Да, да, верно баба ти може и да е била българка и ще ви издадем бележка, че вие сте може би българин".

Въпреки че писмото е изпратениo преди две седмици, отговор от премиера все още няма.