В навечерието на един толкова български празник – 1 ноември Деня на народнитe будители, грандиозна и
запомняща се изява се проведе в сградата в Атина. Културно-просветно дружество „Будители”, учениците на
БНУ „Св.св. Кирил и Методий”, певческа формация „Родина „ и танцова формация „Детелини” представиха един уникален по рода си спектакъл.

На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни. Всички те, както и гостите с присъствието и аплодисментите си отдадоха своята почит към всички онези будители, просветители и сеячи на истината, благодарение на които се е съхранила българската нация.

С аплодисменти бе посрещната председателката на КПД „Будители” госпожа Мими Ничева, която изнесе
приветствено слово и поздрави всички в залата. Присъдена бе и почетната грамота „Будител 2017”, тази година на г-жа Мария Вълкова, за работата и усилията и за запазване на българщината зад граница през изминалата учебна 2016-2017 година.

Бяха рецитирани прекрасни стихове възпяващи българските будители, останали в историята ни. Празникът се случва в навечерието на Деня на народните будители, в неделя, тъй като това е единственият свободен ден в седмицата на над 90% от сънародниците ни в южната ни съседка. Повечето от тях работят по домове.

Чрез драматизацията на разказа „Ветрената мелница” – по Елин Пелин, чрез много актьорско майсторство,
танци и песни представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване с ръководители Мирела Георгиева и Лили Лазарова, пренасяше присъстващите в родна България, чрез предмети и картини носещи български уют и топлина.

Сценаристите на спектакъла Виолета Спаскова и Ваня Гочева, музикалното оформление под ръководството на Хенри Ейлерс, и най-вече актьорите, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира. Финалът беше наистина трогателно запомнящ - задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла с развятото българско знаме.