НОВИНИ

Българите в Република Южна Африка: Една от най-сплотените общности извън граница

Една от най-сплотените български общности зад граница - тази в Република Южна Африка, традиционно посрещна Възкресението заедно. Близо 25 000 са сънародниците ни, които живеят и работят в тази страна. За техните успехи и за това какво ги събира заедно всяка събота и неделя разказват Ирина Цонева и операторът Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Илия Иванов
20:32, 08.04.2018
15729
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Повечето от тях са дошли в Южноафриканската република още в началото на 90 те години на миналия век Специалисти в различни сфери, те намират тук топъл прием и признание за професионалните си качества. Някои от тях вече отглеждат в Южна Африка своите внуци. Разказват ни, че през годините българите са били поставени много добре тук в индустрията, медицината, високите технологии. Много от тях обаче за съжаление са избрали по-спокойни държави.

Павлина Собашова, ръководител на българското училище и българския културен център в Йоханесбург: В момента наблюденията ви какво сочат, в какви сфери българите развиват бизнес, къде може да бъде намерен успехът - има много лекари и от преди и много млади, имаме също и много млади адвокати, което е много хубаво нещо и може би най-добре сме представени в компютърната сфера.
Димитрина Хиновска, рентгенолог: Познавам няколко български специалисти, които много добре са приети в частните болници което означава че нашето име като лекари звучи добре в Южна Африка

Като млад висшист инженер, за когото няма работа в България, Светослав идва в Южна Африка през 1992 година, бързо намира своят път и никога не се връща в родината. Разказва, че в момента и животът и работата тук са по-трудни отколкото в началото.

Светослав Бечев, производствен директор в компания за производство на стериопор и части за коли: Трудното е може би че промени се малко държавата, нещата са по -различни.

Питам Светослав вижда ли потенциал сега, когато страната ни е в Евросъюза, за връщане на позициите ни от миналото а също и за повече южноафрикански инвестиции у нас. Казва, че знае за много нови инвеститори, които в момента стъпват на българския пазар. В обратната посока обаче е категоричен, че български специалисти и инвеститори не биха избрали ЮАР като поле за изява в момента.

;

Извън работата българите, с които се запознахме от региона на столицата Претория и Йоханесбург, са заедно в почивни дни и на празници. Радват, се че в рамките на посещението си преди няколко дни вицепремиерът Екатерина Захариева получи уверения от външния министър Линдиве Сисуло, че държавата ще помогне за изграждането на първата българска и реално първа източно православна църква в ЮАР, тук в този български имот където сега има малък параклис. Пак тук е приютено и неделното училище Слънчо, в което до 6 клас учат 40 деца

Марина Генова, ръководител и учител в неделно училище „Слънчо“: Децата идват редовно, всички говорят български език пишат и четат

Освен учител Марина е сценарист и хореограф на училищните тържества.

Марина Генова -ръководител и учител в неделно училище „Слънчо“: Мисля че ги обединява коренът, всеки го чувства и той го води и затова се събираме и затова сме заедно.

На всички празници и родители и деца пеят и играят български народни танци с ръчно ушити носии от Дора.

Дора, помощник фармацевт и собственик на ателие за дизайнерство: С много труд и усилия се поддържа българският дух, но се опитваме и с всяка година и ден и все повече и повече хора се присъединяват към нас което много ни радва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен детски великденски фестивал в Босилеград
Международен детски великденски фестивал в Босилеград
Подменят софтуера на граничните пунктове в България
Подменят софтуера на граничните пунктове в България