Българите, които живеят във Великобритания, ще могат без проблем да изпращат пари на своите близки по банков път. За това уверяват банките на Острова. Проблем с разплащанията имаше в петък. Обратните транзакции също ще протичат по график. Паундът обаче продължава да се обезценява, докъде ще стигне и изгодно ли е сега да търгуваме с валута вижте в следващия репортаж.

Търговията с валута със спекулативна цел е много рискова, а в момента може да доведе и до сериозни загуби, обяснява за БНТ финансовият анализатор Цветослав Цачев. Особено за аматьорите.

Цветослав Цачев, финансов анализатор: Тази ситуация е изключително рискова и безпрецедентна. Тя е опасна, защото не е ясно в каква степен ще продължи този спад и кога ще се обърне веднага, тоест хората, които не са запознати с рисковете на валутната търговия, най-вероятно ще регистрират загуби, просто защото не са запознати със спецификите й.

Експертът съветва хората да не бързат да закриват спестяванията си в британски лири.

Цветослав Цачев, финансов анализатор: Въпросът е дали те да побързат да ги обърнат, моето мнение е, че най-вероятно пазарът ще доведе до много силна обезценка на паунда и тази обезценка ще бъде под реалната му стойност, тоест хората рискуват през следващите няколко седмици да продадат паундите си на възможно най-ниските нива.

Губещи се оказват и работещите в Англия, които пращат пари на близките си. Разликата в курса паунд-лев е с поне 12% надолу след референдума. Независимо от това от най-използваната от българите фирма за парични трансфери в Англия отчитат, че се пращат повече пари от Великобритания към България.

- За момента не се усеща такова нещо дали ще се отрази, мисля че в близко време това няма да се случи, но в по-далечно е възможно, защото все още не са ясни правилата, по които ще се развият събитията оттук нататък.

Въпреки че няма проблем с разплащанията, повечето банки на Острова са въвели ограничениe от 2000 паунда за прехвърлянето на лири в други валути. Освен в Европейския съюз, същото ограничение важи и за Австралия и Канада.