НОВИНИ

Какво е щастието и как можем да бъдем щастливи?

Около 8 на сто от българите на възраст над 18 години страдат от различни форми на депресия. Стряскащите данни идват от анализ на Евростат в страните от ЕС през 2015 г. Какво е щастието и как можем да бъдем щастливи разказва психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:23, 28.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Пътуване, слънце, море, планина, красиви гледки - Щастието е навсякъде и най-вече вътре в нас. Това твърдят психолозите, които изследват от години реакциите на хората свързани с положителните емоции.

доц. Маргарита Бакрачева - психолог
Като се абстрахираме от двете най-важни неща - на първо място здравето и на второ добрите взаимоотношения с другите, любовта на приятелите и семейството, всички останали неща, които правят хората щастливи са различни.

Ако в общата класация сме в задните позиции по щастие, свързано с материалните блага и удовлетвореност, като нация сме уникални и изключение от общото правило, твърди доц. Бакрачева

доц. Маргарита Бакрачева - психолог
Това е нашият феномен, въпреки, че сме безкрайно неудовлетворени от живота успяваме да бъдем щастливи. Човекът оценява живота си като добър, доволен от услугите, които има. Тук феноменалното е, че успяваме да ги разграничим и съответно явно да напълним с много по-различно съдържание думата щастие, така че тя да не се влияе от материалните фактори.

Усещането за щастие през пролетта може да се повлияе от Пролетна умора, свързано е с липсата на слънчеви лъчи през зимата и компенсирането им през пролетта. Производството на хормоните на щастието е индивидуално и в този период умората може да повлияе по различен начин на настроението и силите ни.

доц. Маргарита Бакрачева - психолог
Това е един период, който можем да използваме като сигнал, че не е необходимо да бъдем на педали непрекъснато, а е добре да отделим един час наистина просто да поседим, да се абстрахираме, да не мислим за нищо и да се насладим на усещането за въздух по кожата и слънцето, което ни огрява, да си пускаме любими песни, да активираме слуха, да гледаме разлистващите се дървета. Да използваме зрението и всичко, което можем да усетим и да възприемем със сетивата си.

Според психолога добрата новина е, че можем да се програмираме за щастие, като всеки ден успяваме поне по няколко минути да бъдем тук и сега, в настоящия момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90 пациенти от Варна ще се лекуват в барокамера
90 пациенти от Варна ще се лекуват в барокамера
Около 10% от децата у нас не са имунизирани срещу морбили
Около 10% от децата у нас не са имунизирани срещу морбили