Депутат от венецуелския парламент обвини президента Николас Мадуро, че искал да източва пари на Националната петролна компания през българска брокерска фирма. В туитър депутатът Карлос Пеперони посочва, че "вече са се свързали с България" и уверява, че изнасянето на средства ще бъде преустановено. От Министерството на външните работи съобщиха за БНТ, че няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер. Днес се появиха и съобщения, че режимът на Мадуро пренасочва плащанията за петрол към руската "Газпромбанк".

Още за пътя на петролните пари - от Биляна Бонева

Депутат във Венецуела твърди за незаконна сделка с българско участие

Депутат във Венецуела твърди за незаконна сделка с българско участие

Българска следа покрай кризата във Венецуела. В Туитър местен депутат твърди, че Националната петролна компания се е опитала да изнесе държавни средст...

Националната петролна компания на Венецуела е поискала от клиентите си от съвместните дружества да внасят сумите от петролните продажби в сметка, открита наскоро в „Газпромбанк“. Това съобщи агенция Ройтерс.

До прехвърлянето на сметките се стигнало заради санкциите, въведени от Съединените щати срещу Венецуела в края на януари. С въвеждането им Вашингтон разреши на компании да купуват венецуелски петрол, но плащанията трябва да се осъществяват в блокирани сметки.

Венецуелската петролна компания наистина има сметки в руската банка, но те са били открити преди години, а не наскоро, обясниха от "Газпромбанк".

След национализацията на венецуелския петрол през 2007 г., чужди компании разработват находищата в пояса Ориноко.

Заради американските санкции, от Каракас са поискали американската Шеврон, френската Тотал и норвежката Екуинор да декларират дали ще продължат да участват в съвместните проекти. Засега не е ясно решението на чуждите компании.

Откакто бяха въведени американските санкции, венецуелската петролна компания трябваше да ограничи производството, заради липсата материали за рафиниране, които внася от чужбина

Вашингтон обяви, че санкциите ще паднат, когато преходно правителство или демократично избрано правителство поеме управлението на южноамериканската държава.

Изпратената от Съединените щати хуманитарна помощ все още е блокирана на границата между Колумбия и Венецуела.

Хуманитарната помощ за Венецуела пристигна, но границите ѝ останаха затворени

Хуманитарната помощ за Венецуела пристигна, но границите ѝ останаха затворени

Десетки камиони с хуманитарна помощ пристигнаха на границата между Колумбия и Венецуела. Мостът, който свързва двете държави, обаче остана затворен. Н...