България чества 180 години от рождението на Васил Левски. Апостола на свободата е най-неоспоримата историческа фигура в борбата за обединение и идеолог на българската национална революция. Кулминацията на тържествата днес е в родния град на Левски – Карлово, а в хиляди хора в цялата страна поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Карлово

В родния град на Левски честванията започнаха с тържествена света литургия в църквата "Свети Николай". Празникът продължи с литийно шествие и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева. След това на площада в града бяха посрещнати участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Тази година техният брой беше рекорден – над 300 души от цялата страна. Те бяха разпределени в 10 лъча. В продължение на седмица участниците устояваха на дъжда и вятъра в планината за да стигнат до Карлово. В прехода се включиха и много деца от Плевен и София заедно с техните родители.

Десетки млади хора участваха и в карловския лъч воден от родственика на Левски - Васил Чардаклиев.

10-метров венец на славата положиха пред паметника на Апостола на свободата в Пловдив младежи от Общинския комитет "Васил Левски". За официалната церемония в подножието на хълма "Бунарджика" бяха строени войниците от плодивския гарнизон и опълченците от комитет "Родолюбие". Емоционалното слово на писателя и драматург Недялко Славов трогна всички, които дойдоха да почетат Апостола.

Недялко Славов
"Левски има едно дело, една вяра и те се наричат единствено и само "Свободна България"."

"Благодарим ти, Дяконе, че се случи на нашия малък, но горд народ" - завърши словото си носителят на награда "Христо Г. Данов" Недялко Славов.