НОВИНИ

България чества националния си празник - 3 март! (ГАЛЕРИЯ)

България празнува 140 години от Освобождението си! Със саможертвата си българските опълченци и руските, румънските и финландските войници извоюваха правото на самостоятелно съществуване на нашата страна. А на нас - техните потомци, оставиха важния завет - да отстояваме тази свобода!

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:25, 03.03.2018
5645
Чете се за: 01:56 мин.
У нас
България чества националния си празник - 3 март! (ГАЛЕРИЯ)

Вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха в церемонията по издигане на националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, по случай 140 години от Освобождението на България.


Родолюбив благоевградчанин не пропусна възможността да полети в празничния 3 март с мотопарапланер над Благоевград, за да поздрави съгражданите си по случай 140-годишнината от освобождението на България, кръжейки над града с българския национален трибагреник.


Жители на Исперих почетоха националния празник на България. Бяха положени венци и цветя на признателност пред паметника на основателя на българската държава Хан Аспарух на централния площад в града.


Националният празник – 3-ти март беше честван в Благоевград пред паметния знак на майор Орлински и на площад "Македония".


С шествие до Паметника на българо-руската дружба в Търговище отбелязаха 140-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. На централния площад „Свобода” бе изпълнен военен ритуал за издигане на националното знаме, в който се включиха представителни взводове от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен към НВУ „Васил Левски”.


Хасковската общественост и бойците от местния гарнизон почетоха 140 години от Освобождението на България с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн на площад "Свобода".


Каварна тържествено отбеляза 140 години от Освобождението на България. Възстановчици от 46-ти пехотен Добрички полк към Национално дружество „Традиция“ възпроизведоха на площад „Защитата на Каварна“ посрещането на войниците на Първа Донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай в опожарения град. Каварненци изразиха признателността си към освободителите на тържество и с поднасяне на цветя и венци пред Паметника-костница на загиналите руски войни в Градския парк.

;

Стотици ентусиасти от Плевен - предимно деца, подкрепени от техните родители и учители, ушиха за днешния празник най-дългото национално знаме в града - над 400 метра. Тяхното шествие с трикольора премина по централните улици и се включи в тържествения ритуал за Трети март на пл. "Възраждане". Със знамето те обгърнаха храма-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в знак на признателност към подвига на освободителите.

;

С тържествен ритуал по издигане на Националния трибагреник и знамената на ЕС и на Доблич, военни почести, общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя на Мемориалния паметник - комплекс на Хан Аспарух бе отбелязана 140 - тата годишнина от Освобождението на България и края на Руско - турската война. Представителна част на Военноморските сили Гарнизон Варна поднесе венци от името на държавни и общински институции и премина в тържествен марш по повод празника.


Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметниците на Никола Корчев, Васил Левски и Архимандрит Зиновий Поппетров - ръководил местното революционно движение, също и пред паметната плоча на 25-те опълченци от региона. Националният празник бе тържествено отбелязан на площад "Свобода".


Националният флаг на България беше издигнат със специална военна церемония на площада в Асеновград по случай 140-та годишнина от Освобождението на България и националния празник 3-ти март.


С ритуал за издигане на националното знаме започнаха проявите за Трети март в Силистра. Граждани, ученици, местни ръководители, представители на политически партии поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой в града.



;

В Бургас беше отбелязана 140-та годишнина от освобождението на България с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести пред паметника руските освободители. Бургаското духовенство отслужи заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев: ​Шипка е капитал от историческо достойнство
Президентът Румен Радев: ​Шипка е капитал от историческо достойнство
Тервел Пулев постигна осма победа на професионалния ринг
Тервел Пулев постигна осма победа на професионалния ринг