НОВИНИ

България - четвърти износител на ски в ЕС

България е на четвърта позиция в Европейския съюз по износ на ски и сноуборд. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат по повод Международния ден на планините – 11 декември.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:44, 12.12.2017
Чете се за: 01:16 мин.
Истории
българия четвърти износител ски

Общо за миналата година от страните-членки са били експортирани 7,3 милиона чифта ски или индивидуални сноубордове. Почти 60% от тях са били реализирани в рамките на Съюза.

Австрия и Обединеното кралство са двете страни, най-големи износителки на зимното оборудване, съответно с дялове 34% (2,5 милиона ски и сноуборд) и 14% (1 милион ски и сноуборд). Германия следва плътно Великобритания с почти същите резултати и четвърта е България с дял от 8% и 605 произведени единици.

Добрите резултати за страната ни се дължат на фабриката в Чепеларе.

Бившата „Пампорово Ски“ бе придобита от финландска компания през 2008 г. Така родопският град се превърна в един от най-големите световни производители на алпийски ски, държейки 24% от световния пазар. Производството на световни марки ски се движи между 600 и 800 хиляди чифта годишно, а предприятието дава работа на 570 души, като през летния сезон броят им се увеличава с още близо сто души.

Българската фабрика е създадена в началото на 70-те години на миналия век, след като „Спортпром" затваря цеха за ски с легендарната марка „Пирин" в София и го прехвърля в Чепеларе. На пазара се появява нов бранд - „Пампорово", с годишно производство около 20 хиляди чифта. През декември 1981 г. Министерството на леката промишленост започва преговори за получаване на лиценз за производство на австрийската марка „Атомик" в Чепеларе, а година по-късно са произведени и първите ски. През 90-те собствеността на предприятието се прехвърля на работническо-мениджърско дружество, преди то да бъде продадено на финландците за 5 милиона евро.

Връщайки се към статистиката, ските европейско производство, включително българските, се изнасят и за пазари извън Евросъюза – основно за САЩ (1,4 милиона чифта), Норвегия (321 хиляди чифта) и Швейцария (294 хиляди чифта), но също и за Канада, Япония и Китай.

Любопитна е и другата страна – откъде внасяме ски и сноуборд в Европейския съюз? Оказва, че главният износител е Украйна с повече от 730 хиляди чифта и дял от 49%, следвана от Китай и Тайван.

А иначе, Международният ден на планините се отбелязва от 2003 г. с резолюция на общото събрание на ООН. Целта е да се популяризира значението на устойчивото развитие за планинските региони.

Любителите на планината и ските със сигурност очакват с нетърпение да натрупа хубав сняг и да настъпят почивните дни, за да могат да се спуснат по пистите – кой знае, може би и със ски българско производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повечето обитатели на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън
Повечето обитатели на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън
Работодателите отново се обявиха против увеличаване на минималната заплата
Работодателите отново се обявиха против увеличаване на минималната заплата