България за първи път е домакин на 44-тата Генерална асамблея на музикалните училища. Престижният европейски форум събра лектори и делегати от 22 страни и се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

6000 музикални училища, 4 милиона ученици на територията на Европа. Форумът си поставя за цел да представи културното музикално наследство в страните домакини. България членува в асоциацията от 4 години.

Филип Деларун - президент на Асоциацията на Европейските музикални училища: Музиката е универсален език. И без думи може да бъдеш разбран. Светът се нуждае от изкуство, това е основното послание, което искаме да предадем.

Гостите на събитието ще имат възможност да видят как българските учители предават националните традиции и култура на своите ученици, да се докоснат до фолклорното жанрово разнообразие у нас.

В София и Пловдив ще се дискутират теми във връзка с внедряването на Европейска програма за музика и музикалното обучение за деца със специални потребности.

Величка Николова - председател на Асоциацията на Европейските музикални училища: Около 100 деца ще представят всичко това, какво се прави в определените училища, и как наистина ние чрез българската култура успяваме да бъдем европейци.

От 2 до 5 юни във Варна ще се проведе Европейски младежки музикален фестивал "Силата на песента".