Америка и Израел споделиха опита си с България как да надгради икономиката си. Какво все още не ни достига, за да сме държава на иновациите според чуждата гледна точка?

Българинът е свикнал да се оглежда за добри примери - ту на Запад, ту на Изток. Днес и от двете посоки дойдоха у нас, за да ни кажат доколко сме иновативни. България е пет пъти по-голяма от Израел по размери. Но това явно не е гаранция за успех.

Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: В Израел 50% от общия износ е на високотехнологични продукти и услуги. България е на половината на този процент.

Според вицепремиера Томислав Дончев, проблемът не е в икономическото развитие на страната ни.

Томислав Дончев, вицепремиер: Българската икономика в този си вид е близо до тавана и е достигнала тавана, който ограничава потенциала ѝ за развитие.

Оттук нататък, според вицепремиера е нужен нов модел и в образованието, и в приложната наука и иновациите, а едно от решенията по пътя е дигитализацията. Погледнати от страната на Америка, оказва се, не сме толкова зле.

Джъстин Фридман, зам.-посланик на САЩ в България: България има капацитета да е иновативна страна.

Но... с няколко "Но"-та.

Джъстин Фридман: Предприемачите в България остават с впечатлението, че законите могат да се прилагат различно.

А образователната ни система има нужда да си отговори на един въпрос.

Джъстин Фридман: Какво правим - караме учениците си да запаметяват, или ги провокираме да мислят?

Иначе казано - българите трябва да се научат да поемат рискове и да бъдат по-отворени към промяната. А по въпроса с иновациите - и Америка, и Израел повтарят максимата, че сами може да сме по-бързи, но заедно можем да стигнем по-далеч.