Армията е готова да изпрати 3000 военни по българо-гръцката граница, ако има миграционна вълна към страната ни. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след извънредна среща при премиера Бойко Борисов заради напрежението с мигранти край Солун. На срещата присъстваха министърът на вътрешните работи и шефовете на специалните служби.

Вижте повече подробности по темата от Александър Марков.

Засилен миграционен натиск към България няма, ситуацията по българо-гръцката и българо-турската граница е спокойна. Това е основният извод от извънредната среща при премиера. Въпреки това, Бойко Борисов видя в напрежението около солунския лагер "Диавата", откъдето 1000 мигранти напуснаха и потеглиха към границата със Северна Македония и Албания, странно съвпадение преди изборите за Европейски парламент.

Борисов заръча на МВР, МО и службите да докладват своевременно, а държавата - да бъде готова за реакция при извънредни ситуации. Споразуменията ни с Турция работят и границата с Турция се охранява добре, посочи Борисов, но гръцката е проблем. Тартори подбуждат мигрантите в лагерите в Турция и Гърция да тръгнат към Европа на база фалшива информация в социалните мрежи с лъжа, че границите са отворени, са засекли службите. Турските власти са арестували над 100 такива лица миналата седмица.

Напомняйки колко усилия е отнело затварянето на Западнобалканския миграционен маршрут преди 4 години, премиерът Бойко Борисов заяви пред службите, че според него, напрежението край Солун не е случайно, а умишлено.

Бойко Борисов, министър-председател : Това е точно в навечерието на европейските избори, във време в което 95% от миграцията е намаляла в Европа и, според мен, това се прави умишлено, за да се вдигне отново темата "миграция" в Европа по време на избори.

Борисов заръча на службите да направят преглед на центровете и да се вземат всички мерки, а разузнаването и контраразузнаването да изпратят свои кадри на терен, които да докладват от място.

Бойко Борисов, министър-председател: И вие там, на южната граница, КПП-та усилвате, каквото ви е необходимо, всичко даваме допълнително. Сега жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да си опазим държавата.
© БГНЕС
Красимир Каракачанов ще посети района на ГКПП-Кулата

Красимир Каракачанов ще посети района на ГКПП-Кулата

Министърът на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов ще посети във вторник, 9 април 2019 г., района на ГКПП Кул...

Армията е готова да изпрати хиляди военни с транспортна техника в помощ на "Гранична полиция", както и силите със специално предназначение, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на отбраната: Има готовност и за мобилизация на силите на полицията в околната областна дирекция и РПУ-та. С областните управители и кметовете се работи. В първите 24 часа армията е готова да предостави 1200 човека, а по разчети до 3000 човека от личния състав с техника.

Граничните патрули по българо-гръцката граница са усилени, разположени са допълнителни термокамери и уреди за нощно виждане. Границата се следи в дълбочина в съседна територия, обясни и вътрешният министър Младен Маринов.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Допълнително съм разпоредил да се засили присъствието на Жандармерията, която от петък провежда специализирана операция в малките населени места в граничната зона с готовност за реакция при необходимост.

Сред огромните маси мигранти в Европа има инфилтрирани хора, които могат да бъдат активирани да дестабилизират европейските страни, посочи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Утре той и вътрешният Младен Маринов ще инспектират охраната на българо-гръцката граница при ГКПП "Кулата" край Петрич. Там най-трудни за незаконно пресичане на границата са планините край града, а най-лесно - районът на Кулата.

Междувременно от ВОЛЯ съобщиха, че лидерът им Веселин Марешки е готов да изпрати 5000 души доброволци, за да помогнат в охраната на границата с Гърция.

Маринов: Армията е готова да помогне за мигрантската криза по границата с Гърция

Маринов: Армията е готова да помогне за мигрантската криза по границата с Гърция

Засилено е присъствието на полиция и жандармерия по българо-гръцката граница заради проблемите с мигранти близо до Солун. За БНР вътрешният министър М...