България се нарежда на 24-то място по толерантност към еднополови двойки от всички 28 европейски страни. Това показват данните от годишния обзор на асоциацията Илга Европа, представени на международна конференция в София за правата на хомосексуалните да сключват брак. След нас са Румъния, Литва, Полша и Латвия.

Най-либералната държава към еднополовите двойки е Малта. Тя достига 94% толерантност. Резултатът на България е малко над 24 на сто. Една от причините е, че у нас бракът между еднополови не е разрешен.

Лилия Драгоева - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: Хората често се плашат, че подобни документи биха отворили вратата за някакви страшни неща. Първо, еднополовите бракове сами по себе си не са страшни. Те са просто юридическо уреждане на взаимоотношения, които вече съществуват в България, в София, в квартала ви, в блока ви може би.

Преди 3 години Лили и Дари се женят във Великобритания. Когато се прибират у нас, започват безуспешна съдебна битка за признаване на брака им. Борят се и за друго - да си имат дете. След 5 неуспешни опита инвитро, кандидатстват за държавна финансова помощ.

Дари: Когато обаче се стигне до държавата машина, като система, просто получаваш едно "не".
Лили: От самия Център за асистирана репродукция, където подадохме молбата, ни казаха да напишем просто, че Дари кандидатства като сама жена и няма да има никакъв проблем и ще получим одобрение. Преценихме, че не е окей да се налага да лъжем за тези неща

Затова неправителствени организации предлагат да се въведе така нареченото регистрирано партньорство.

Лилия Драгоева - анализатор в Център за изследване на демокрацията: междинен вариант, който не е брак, но е друга форма на юридически съюз, който обаче има своите правни последици и по отношение на наследяване, на родителски права, право на достъп до медицинска информация.

Аргументите, според тях , са чисто рационални, а не емоционални.