НОВИНИ

България е на челно място по затлъстяване сред децата

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация за изследване на затлъстяването България е сред страните с често срещано наднормено тегло в детска възраст. Световната здравна организация пък признава затлъстяването като заболяване водещо до над 195 усложнения, сред които хипертония и диабет.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:16, 11.10.2018
5571
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от момичетата и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейските данни пък, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания, сме сред страните с често срещано наднормено тегло при децата.

Към това се добавя обездвижването - 26 часа на седмица едно българско дете е пред компютъра, а едно холандско - едва 14.

д-р Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването: Едно дете със затлъстяване е бъдещ възрастен със затлъстяване, освен това все повече педиатри споделят, че в тяхната практика, когато срещат дете с такъв проблем, то започва да страда и от захарен диабет тип 2, от артериална хипертония.
;

Кои са вредните храни, от които да пазим децата си? Тези с много захар, сол и наситени мастни киселини.

Според специалистите всичко това се намира в пакетираните храни. Здравословни проблеми носи и прекомерната консумация на захарни изделия. Дневният прием трябва да е 6 лъжички захар, а те се съдържат само в един малък сок.

;

Опитваме се да разберем какво ще си купят учениците в едно междучасие - в случая могат да избират между магазинче за сандвичи, фурна със закуски, дюнери и пакетирани храни.

Експериментът ни до 18 СУ „Уилям Гладстон“ показа, че повечето ученици в междучасието си купиха пакетирани храни, според тях, защото се изяждали най-бързо.

Забелязваме и че почти всеки ученик излиза със сок в ръка.


Алекс Василев, 10 клас: Главно вредни храни ядат, всеки яде каквото му се яде, тука в "червеното" най-много влизат, защото са пакетирани и могат да се внесат вътре.
Алекс Нинов, 10 клас: Според мен по-скоро вредни, защото няма много полезни храни наоколо или пред училището някъде.
Мария Харизанова, родител: Това, което е пакетирано, тия захарни изделия, смятам, че не са за децата. Тя скришно си купува, пазарува си, но по принцип не позволявам.

Никой днес не потърси и не си купи плод или мляко, а това според специалистите е най- подходящо за децата. Пак те смятат, че е огромна ролята на родителите още в ранна възраст да кажат на децата си кои храни са полезни и защо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат идеите за здравна реформа до края на годината
Обсъждат идеите за здравна реформа до края на годината
Приеха двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията на първо четене
Приеха двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията на първо четене