НОВИНИ

България е на едно от последните места по дарителство в света

За поредна година сме на едно от последните места по дарителство в света. Това отчита изследването на Световния дарителски индекс на КАФ за 2017 година. Проучването е на Галъп и е осъществено сред 148 000 души в над 140 страни.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:06, 05.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

34 % от българите са помогнали на непознат, 5 % са били доброволци, а 17 % са дарили пари. Така страната ни постига общ индекс от 19 % и заема 127-о място. Защо сме в дъното на класацията? Според експерти - не защото сме бедни, а защото сме нещастни.

Държавата, в която през 2016-а хората са дарявали най-много, е Мианмар. След нея са Индонезия и Кения - нации, които традиционно се самоопределят като щастливи.

Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause: От една страна сме по-скромни и смятаме, че малкият дарителски жест на улицата или с дарителски есемес не е достатъчно голям, та да ни направи дарители, да, има такава скромност, но то е свързано и с традиционното ни недоволство и мърморене и с липсата ни на обща удовлетвореност.

От 10 източноевропейски държави в класацията ние сме на 9-о място. Любопитно е, че всички западни държави в топ 20 са понижили индекса си тази година. По отношение на броя на хората, участвали в доброволчески труд, единствената държава с по-нисък процент от нас е Армения.

Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause: Помагането, дарителството и доброволчеството са белег за една гражданска активност, за активна позиция към средата, която започва с това - мен нещо ме дразни и аз мога да го поправя.

Изводът - ако повярваме, че можем да бъдем щастливи тук и сега, ще станем и по-добри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите в ЕС няма да могат да следят какво правят служителите им онлайн
Работодателите в ЕС няма да могат да следят какво правят служителите им онлайн
Премиерите на България и Гърция обменят опит за справяне с мигрантския натиск
Премиерите на България и Гърция обменят опит за справяне с мигрантския натиск