НОВИНИ

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване

Затлъстяването се е превърнало в проблем по целия свят. Наднорменото тегло има негативен ефект не само върху здравето, но и върху образованието и живота на детето.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:15, 10.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
българия пето европа детско затлъстяване

По данни на световната асоциация за изследване на затлъстяването в България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. Това означава, че 26.20% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло. Според прогнозите през 2025 година този процент би бил 26.85% или 235 459 деца, информират от Българското сдружение за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Българските деца са на челно място в класацията за най-много прекарано време пред компютър и телевизия. Също така се е увеличил процентът на консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст.

Утре, 11 октомври, се отбелязва Световния ден за борба със затлъстяването. Темата на тазгодишния ден на затлъстяването е „Край затлъстяването при децата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души пострадаха след тежка катастрофа край Казанлък
Трима души пострадаха след тежка катастрофа край Казанлък
Безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА
Безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА