15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни.

Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка.

Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: То търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване.

Затова според експертите, са важни мерките срещу замърсяването на въздуха. И пак според тях, у нас тези мерки не са достатъчни. Срещу нас вече има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.

Доц. Михаил Околийски - експерт в Световната здравна организация: В България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки. Има доста високо ниво на замърсяване, особено в големите градове.
Адв. Пламен Таушанов - председател на Българска асоциация за закрила на пациентите: Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат.

20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи, твърди председателят на Асоциацията за закрила на пациентите. Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него.