НОВИНИ

България е осъдена от Съда на ЕС заради директивата за качеството на въздуха​

България е осъдена от Съда на ЕС за неспазване на директивата за качеството на въздуха. Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови днес съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

bnt avatar logo
от БТА
11:07, 05.04.2017 (извънредно)
6669
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на ЕС. Решението на Съда гласи, че с постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, нашата страна не е изпълнила задълженията си за приложение на съответната директива.

От Съда уточниха, че засега не е постановена глоба за нашата страна. При завеждането на иск за установяване на неизпълнение на задължения по договора за ЕС Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения.

Сезирането на Съда се предхожда от предварителна процедура на ЕК, която цели да предостави на държавата възможност да даде отговор на отправените срещу нея твърдения за нарушение. Ако тази процедура не доведе до прекратяване на неизпълнението от страна на държавата, пред Съда може да бъде предявен иск за установяване на нарушение на правото на ЕС.

Искът може да бъде предявен или от ЕК, или от държава от ЕС. Ако Съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, Съдът може да наложи на държавата заплащането на еднократно платима сума и/или периодична имуществена глоба.

Когато държава не съобщи на ЕК какви мерки е предприела за прилагането на дадена директива, Съдът по искане на ЕК може да наложи имуществено наказание на тази държава още с първото решение за установяване на неизпълнение на задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Костов участва във втория промоционален концерт в Тел Авив
Кристиан Костов участва във втория промоционален концерт в Тел Авив
Ученици от Благоевград боядисват оградата на своето училище
Ученици от Благоевград боядисват оградата на своето училище