НОВИНИ

България е предложила помощ на Италия след трусовете

И днес земята в Централна Италия се разлюля. Регистриран е трус с магнитуд 4,8 по Рихтер - най-силният след земетресението на 30 октомври.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:24, 01.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
българия предложила помощ италия трусовете

Няма нови разрушения, но населените места в района са в бедствено положение. България е предложила помощ на Италия за справяне с последствията от земетресенията, стана ясно след среща на външния министър Даниел Митов с новоназначения посланик на Италия у нас Стефано Балди.

Днес църковната литургия във Фолиньо се проведе на открито, а не в катедралата на града, от съображения за сигурност. В района, където земята не спира да се тресе, са предпазливи: "Всичко се срина, а това, което не се е сринало, е несигурно", каза кметът на Кастеланджело сул Нера - един от най-тежко пострадалите градове. Много жители бяха евакуирани още след предишните трусове и достъпът до местата, смятани за опасни, е забранен. Затова няма жертви и пострадали хора, но много домашни любимци са в бедствено положение.

Пожарникари извадиха изпод развалините на къща това куче, което е оцеляло след най-силния трус. На друго място спасители придружиха жена, за да прибере котките си, изоставени при спешната евакуация. От неделя досега са регистрирани над 1100 труса. Властите се опитват да осигурят подслон за останалите без дом след труса с магнитуд 6,6 по Рихтер на 30 октомври. По досегашни данни става дума за над 30 000 души. Трусът от неделя е най-силният, преживян в Италия, след земетресението с магнитуд 6,9 през 1980 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически скандал в Южна Корея
Политически скандал в Южна Корея
Турция отрича твърденията на правозащитна група за мъчения на задържани
Турция отрича твърденията на правозащитна група за мъчения на задържани