НОВИНИ

България е против "Европа на две скорости"

България е против Европа на две скорости и е "за" запазване на цялостта на Европейския съюз. Това заяви днес вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева. А официалната ни позиция ще бъде изразена по време на срещата на Европейския съвет на 9 и 10 март.

българия против европа две скорости
bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 08.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Българската позиция гласи, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.

Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018: Ние нямаме със сигурност ползи от допълнителното фрагменитране на Европа - ядро и периферия. Тук е много важно като държава-членка каква ще е нашата национална позиция. И второто, което е какви коалиции ще търсим с други държави-членки, така че да постигнем една по-голяма интеграция.


По темата "Миграция", с която ще се занимаят лидерите, България смята, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на Евросъюза, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

По темата "Външни отношения" приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителите ще получат обещаното увеличение на заплатите през март
Учителите ще получат обещаното увеличение на заплатите през март
Двама са загинали след серията лавини във френските Алпи
Двама са загинали след серията лавини във френските Алпи