НОВИНИ

България е сред страните с голямо участие по европейската програма "Еразъм плюс"

България е сред страните с високо участие на студенти, ученици и учители в европейската програма "Еразъм плюс". През годините със стипендии в програмата са участвали 26 хиляди учащи се както и 30 хиляди учители са били на обучения и стажове в Европа. Данните изнесоха днес членове на Европейския парламент от Комисията по култура и образование. Те участваха в кръгла маса " България и ЕС - модерни и устойчиви политики в областта на образованието".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:16, 18.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Евродепутатите казаха още, че средствата за програма Еразъм никога не са достатъчни и би трябвало те да се удвоят. Според тях програмата трябва да се разширява в посока на професионалното дуално образование.

Създадена е нова част към нея - "Еразъм-про", която ще развивива обмена сред европейските страни и на млади предприемачи. Те ще могат да усъвършенстват своя бизнес и опит зад граница. Програмата ще помага предимно на по-малкия бизнес.

От българска страна в дискусията участваха евродепутатите Светослав Малинов и Момчил Неков. Според Малинов, на 3 ноември в Пловдив ще бъдат отбелязани 30 години от създаването на програмата.


Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП: Аз имам една инициатива - "Европейско междучасие", където ходим в български училища. От 56 само в две децата в 10 клас и 11 не бяха чували за "Еразъм". Две-три години преди да завършат децата са чували, участвали са в някакви форми на тази програма.
Момчил Неков, евродепутат от Групата на социалистите и демократите: "Еразъм плюс" е една изключително полезна програма на която бюджета трябва да бъде увеличен. Трябва да върнем блясъка на професионалното образование, тъй като специално за България това, което се смята, че това е за по-ниско справящите се ученици, с по-малък интерес към образованието.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп изрази увереност в шанса за постигане на мир между Израел и палестинците
Тръмп изрази увереност в шанса за постигане на мир между Израел и палестинците
Десетки отменени полети на нискотарифната компания Райънеър
Десетки отменени полети на нискотарифната компания "Райънеър"