Ще изчезне ли напълно плащането в брой? Въпрос, който става все по-актуален, особено след като онлайн търговията вече се развива с бързи темпове. У нас практиката показва, че компаниите, които подпомагат финансовия сектор нарастват, а страната ни е един от лидерите на Балканите.

Това е една от петте лицензирани нео банки у нас. Тук работят 30 души, една трета от служителите са програмисти. Чрез дигитални и мобилни платформи компанията предлага комбинация от разплащателни сметки без фиксирани банкови клонове. Целта на този нов вид банкиране е да спести чакането пред гишетата и чиновническата бюрокрация.

Антонина Мартинова, изпълнителен директор на ФИНТЕХ компания: Качихме дигигалните карти и на часовника си и плащаме и с часовниците си. Никой не ми задава въпроса защо или да изпитва някакви притеснения. Даже питат откъде може да си свалим този метод на плащане и как това може да стане.

14 програмиста трябва да работят заедно, за да успеят в рамките на две години да достигнат до нивото на сигурност и евентуално да пробият сигурността на приложението.

У нас вече има 64 иновативни фирми, които подпомагат финансовия сектор.

Сърцето на българската екосистема от ФИНТЕХ компании е разположено в София. Според различни проучвания на пазара страната ни е лидер в Югоизточна Европа.

От бранша са категорични - плащанията все повече се дигитализират заради онлайн търговията, а печатането на хартиени пари си остава по-скоро скъпо удоволствие, което скоро може и да изчезне.

Антонина Мартинова, изпълнителен директор на ФИНТЕХ компания: Швеция са заявили, че до 2020 г. при тях кеш вече няма да има. Има и други държави, които следват Швеция.

Някои стигат и по-далеч. Имплантирането на чип под кожата на ръката вече не е научнофантастичен сюжет или пък популярна конспиративна теория. Подобни чипове вече заменят картите за градския транспорт и дори ключовете за офиса.

Антонина Мартинова, изпълнителен директор на ФИНТЕХ компания: В Америка има такива. В Италия дискотеките със сигурност го предлагат. Местата, на които има доста струпвания и се иска по-лесен достъп, го предлагат като решение. Има известен стрес от това, че човек може да бъде проследяван. Удобството винаги е свързано с проследимост.

Какви ще бъдат измеренията на технологичната революция в света на парите и дали хилядолетната форма на плащане в брой ще остане в историята само времето ще покаже.

Вижте повече по темата в разговора в студиото на Бизнес.бг със Светослав Димитров от Българска ФИНТЕХ асоциация.