Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов проведоха работна среща с министрите на спорта и представителите на футболните федерации на Сърбия, Румъния и Гърция. Разговорът се проведе в рамките на срещата на високо равнище между България, Гърция, Сърбия и Румъния, която се състоя в сръбската столица Белград.

© БТА

Министър Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис препотвърдиха категоричната готовност на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Присъстващите на срещата подчертаха, че проектът за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят. "Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите", заяви Красен Кралев.

Представителите на футболните централи бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните.

Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех.

Четирите страни се договориха да кандидатстват заедно за домакинство и на Европейското първенство по футбол през 2028 г, а при неуспех и през 2032 г. Създава се Комисия за подготовка на общата кандидатурата на четирите страни за Мондиал 2030, в която ще участват по четирима души от всяка държава - по две политически лица и по двама представители на футболните съюзи.

По време на срещата днес беше решено още, че Гърция официално се присъединява към съвместното домакинство на България, Сърбия и Румъния на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021

Очаква се следващата работна среща на спортните министри и представителите на футболните федерации за подготовка на съвместната кандидатура за домакинство на Мондиал 2030 да се проведе през февруари 2019 г. в София.

Започна Четиристранната среща на върха в Белград с участието на премиера Борисов

Започна Четиристранната среща на върха в Белград с участието на премиера Борисов

Четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Белград: премиерът Бойко Борисов заедно с Алексис Ципрас, Виорика Дън...