НОВИНИ

България, Гърция и Сърбия ще строят тестов коридор за автоматизирани автомобили

Балкански тестов транспортен коридор за автоматизирани автомобили ще се изгражда на територията на България, Гърция и Сърбия, предвижда меморандум, подписан днес в София. Инициативата е част от Българското европредседателство и бе кулминацията на двудневната Дигиталната асамблея в НДК, провеждаща се под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел.

Николай Минков
от Николай Минков
17:30, 26.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Трима балкански министри със своите подписи днес дадоха началото на уникален за континента проект за тестване на безпилотни моторни превозни средства.

Магистрали, оптичен интернет, 4 и 5G покритие - това са част от елементите на новия експериментален транспортен балкански коридор.

За България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на самите тестове и в тази връзка са изготвени предложения при строителствата на пътища и нови магистрали да бъди изграден и съответната инфраструктура.

Никос Папас - министър на телекомуникациите на Гърция: "Днес изпращаме много силно послание, че нашите страни могат да се превърнат в критично важен дигитален хъб за Европа. Време е Балканите да тръгнат напред заедно".
Татяна Матич - държавен секретар на министерството на търговията на Сърбия: "Благодаря на България за усилията и да превърне Сърбия в част от дигиталното бъдеще на Европа. Сръбската част от коридора ще бъде готова до края на годината. Магистралата е налице. Засега сигналът ще е от четвърто поколение, а пълната синхронизация ще осигурим скоро".
;

Еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел обобщи резултатите от двудневната Дигитална асамблея в столицата, провеждаща се в рамките на българското европредседателство.

Мария Габриел - европейски комисар по цифровата икономика: "Тези два дни ясно заявихме - нашият европейски подход се концентрира върху няколко основни елемента. Разбира се запазването на отворените пазари за цифрова търговия и запазването на интернет като свободно, нефрагментирано и оперативно съвместимо място.

Домакин на следващата Дигитална асамблея ще бъде Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев удостои посланика на Косово с орден Мадарски конник
Президентът Радев удостои посланика на Косово с орден "Мадарски конник"
Арестант избяга от полицията в Пловдив със скок през прозореца на тоалетната
Арестант избяга от полицията в Пловдив със скок през прозореца на тоалетната