НОВИНИ

България и Австрия споделят обща визия за Дунавската стратегия

Президентите на България и Австрия призоваха за съживяване на Дунавската стратегия и по-активно сътрудничество между страните, разположени по Дунава. Румен Радев е на официално посещение в Австрия по покана на своя колега Александер Ван дер Белен. В 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия, двамата президенти са единодушни, че двустранните връзки на всички нива са отлични.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:47, 04.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

България и Австрия споделят обща визия за развитието на Дунавската стратегията като инструмент за насърчаване на икономическия растеж в региона. Като проблем президентът Радев открои липсата на определен бюджет за стратегията. Според него, ако се обединят усилията на отделните страни и се използват възможностите на европейските фондове, ще се създадат нови възможност за икономическо развитие, туризъм и културен обмен.

Румен Радев: Тази европейска река през вековете, свързвала нашите народи беше прекъсната. Време е да обединим усилията.
Александер Ван дер Белен: През последните години беше твърде тихо около тази Дунавска стратегия. Време е отново да бъде съживена и се надявам, че Хърватското председателство от началото на следващата година ще го направи.

Двамата президенти подкрепят европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Румен Радев представи българската позиция, че подкрепата ни не е безусловна и ще зависи от решаването на спорните въпроси, свързани с общата ни история.

Александер Ван дер Белен: Всички знаем, че все още има някои културни и политически въпроси между Северна Македония и България и между Северна Македония и Гърция. Но това не трябва да пречи на началото на преговорите за присъединяване.
Румен Радев и Александер Ван дер Белен коментираха, че мигрантски натиск към Европа отново се засилва.
Румен Радев: Призовавам за по-бързо европейско решение на проблемите. Да има един европейски отговор.

Австрия е един от приоритетните търговски и икономически партньори на България. От 1996 г. досега австрийските инвестиции са 4.5 млрд. евро. Това нарежда алпийската държава на 2-ро място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

По-късно президентът Радев разговаря също с федералния канцлер, с председателя на Националния съвет и с председателя на Конституционния съд в Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия победи Царско село с дузпа
Славия победи Царско село с дузпа
Ананиев: Идеята беше през дейността на болниците да осигурим ресурс за заплати
Ананиев: Идеята беше през дейността на болниците да осигурим ресурс за заплати