НОВИНИ

България и Азербайджан подписаха Спогодба за пенсионно осигуряване

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и азербайджанският му колега Сахил Бабайев подписаха Спогодба за пенсионно осигуряване между България и Азербайджан, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

българия азербайджан подписаха спогодба пенсионно осигуряване
bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 06.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Подписването на документа се състоя днес в столицата на Азербайджан, Баку. Преди церемонията министър Петков се срещна с премиера на Азербайджан Али Асадов.

Спогодбата за пенсионно осигуряване ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, пенсиите за инвалидност поради общо заболяване и наследствените пенсии. По този начин ще се даде възможност хората, осигурявани в България и в Азербайджан, да се пенсионират.

От спогодбата ще могат да се възползват граждани на България и Азербайджан, които в момента са или са били под действието на законодателството на едната или на двете страни, както и членовете на техните семейства. Материалният обхват е ограничен до пенсионното законодателство на договарящите се страни.

Във връзка с определянето на пенсионните права по Спогодбата се предвижда взаимно зачитане на осигурителните периоди, завършени съгласно законодателствата на България и Азербайджан. При определянето на правото на пенсия ще се зачитат и осигурителни периоди в трета държава, с която държавата, преценяваща правото на пенсия, има сключен договор за социална сигурност, който предвижда сумиране на осигурителни периоди. Ако осигурителните периоди по двете законодателства съвпадат по време на придобиване, те не се сумират. Ще се зачитат и периоди, придобити преди влизане в сила на Спогодбата.

За да влезе в сила, е необходимо документът да бъде ратифициран от Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист е тежко ранен след катастрофа с пожарна в Слънчев бряг
Моторист е тежко ранен след катастрофа с пожарна в Слънчев бряг
 Людмил Киров: Това не е моят Дунав
Людмил Киров: Това не е моят Дунав