Премиерът Бойко Борисов честити празника от Кавала, където с гръцкия си колега подписа меморандум за сътрудничество за изграждането на скоростен жп коридор от Солун до Русе.

Коридорът ще свърже гръцките с българските пристанища по Егейско и Черно море и Дунав.

След подписването Алексис Ципрас заяви, че скоростният коридор дава възмoжнoст за икономически растеж в двете страни, ще привлече инвестиции и е пример за обща регионална политика.

Според българския премиер проектът е доказателство, че Балканите от барутен погреб могат да се превърнат в проспериращ регион.

На един от националните ни празници - Съединението, България и Гърция продължават политиката за транспортна и енергийна свързаност, допълни българският премиер.

Борисов и Ципрас ще поискат среща с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, за да представят идеите си за развитие на Балканите преди българското председателство на Европейския съюз, което гърците разглеждат като Балканско председателство.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Благодаря на Бойко Борисов и го приветствам в Кавала. В този исторически ден се подписва един договор изключително важен за нашите две страни и региона. Честит празник и на България и честването на нейното Съединение.
© снимка: Александър Марков