НОВИНИ

България и Гърция с обща позиция за бежанската криза

Един ден в релокационния център "Схисто" до порта Пирея в Атина

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Илия Иванов
08:46, 08.04.2016
Чете се за: 01:24 мин.
Истории
българия гърция обща позиция бежанската криза

Тези дни балканските лидери очевидно търсят обща позиция за бежанската криза. Българският и гръцки министри на отбраната Николай Ненчев и Панос Каменос се срещнаха в Атина, за да заявят, че двете страни ще имат обща позиция на срещите на ЕС и НАТО, ще организират съвместни военни учения, ще създадат мрежа за разузнавателна информация с Румъния, за да пресекат навлизането на терористи сред бежанците, и призоваха за повече ангажираност на Брюксел и Алианса в справянето с миграционната вълна.


;

Докато министрите даваха изявления за медиите, на 15-ина километра от Министерството на отбраната - в покрайнините на порта Пирея, 1950 афганистанци спокойно започваха поредния нов ден в един от многото релокационни центрове. Центърът в "Схисто" е като хотел 4 звезди пред мизерията в Идомени. Въпреки това всички тук са недоволни от условията, искат да си вървят, но няма къде да отидат. Не знаят, че най-вероятно ще бъдат депортирани обратно в Турция, тъй като попадат в графата "икономически емигранти".


;

Тъй като всички лагери в Гърция вече са под надзора на армията, отговарящият за центъра "Схисто" ни уведомява, че трябва да го питаме за разрешение за всяко едно интервю. Почва игра на криеница. Все пак успяваме да разговаряме с няколко афганистанци. След оплакванията за условията, въпросите чакат ли се нови решения от Брюксел и кога ще могат да си тръгнат оттук, изниква един много интересен въпрос: каква е разликата между нас и сирийците? В Сирия се води война от 4 години, а в Афганистан - от 4 десетилетия. Защо, обаче, нас не ни пускат, а сирийците Европа ги приема?


;

"Схисто" е един от многото релокационни центрове, изградени в близост до пристанището Пирея, където над 5000 бежанци остават в палатки, на забранени места, не искайки да бъдат преместени в лагери. Режимът тук е отворен - бежанците имат право да напускат лагера. Условията са добри.

Отговори на повечето въпроси нямаме.


;

Схемата "един вътре-един вън" скоро ще се поднови след краткото спиране. Блокирани в Идомени, блокирани в Пирея - очаква се бежанците логично да тръгнат или през Албания или на изток през Дарданелите и Черно море. България става все по-примамлива алтернатива за тях. Властите оценяват като "средноголяма", по думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, вероятността бежанците да поемат през България. Отварянето и на един център на нашата територия, обаче, ще означава отварянето на нов балкански маршрут през наша територия. Нещо, което може да се случи за дни.


;

Затова ще се провеждат и военни учения между България и Гърция - да се отговори на евентуална заплаха в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс изстрелва експериментален модул за МКС
"Спейс Екс" изстрелва експериментален модул за МКС
В чест на загиналите служители от МВР - спектакъла на Нешка Робева във Варна
В чест на загиналите служители от МВР - спектакъла на Нешка Робева във Варна