НОВИНИ

България и Гърция ще изградят мултимодален коридор

България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след проведена в Солун днес среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

bnt avatar logo
от БТА
15:32, 06.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
България и Гърция ще изградят мултимодален коридор

Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между шосеен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на Дунав.

На срещата Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри се обединиха около позицията, че това е проект с висока добавена стойност и очакванията са, че той ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари.

Министрите обсъдиха създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Обсъдено бе уеднаквяването на стандартите за пристанищни, железопътни и мултимодални услуги между двете съседни държави, като идеята е всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор, като се намали административната тежест и се улесни бизнесът.

Предстои двете държави в кратки срокове да подпишат Меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе - Варна - Бургас - Александруполис - Кавала - Солун. Министър Московски отправи покана към гръцкия си колега след изготвяне на окончателните текстове на документа той да бъде подписан в България.

Спирдзис посочи, че Гърция ще подкрепи изцяло България по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. и се надява да бъдат поставени за обсъждане теми от взаимен интерес за всички държави в района.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на вътрешните работи от ЕС на неформална среща в Талин
Министрите на вътрешните работи от ЕС на неформална среща в Талин
Обезщетение за земеделците, пострадали от градушките и наводненията
Обезщетение за земеделците, пострадали от градушките и наводненията