България и Грузия ще разкрият отново директната самолетна линия София-Тбилиси. Това стана ясно след среща на министъра на транспорта Росен Желязков и министър-председателя на Грузия Георги Гахария. Транспортният министър участва във форума "Пътят на коприната", който събра министри, представители на бизнеса и експерти в грузинската столица Тбилиси.

Ще се превърнат ли България и Грузия във вратата на Китай към Европа - вижте в репортажа на Александър Марков и Владимир Богдански.

2000 делегати от 60 държави участват във форума "Пътя на коприната" в Тбилиси, Грузия.Транспортна и търговска свързаност обсъждат делегатите. България се договаря за директна самолетна линия София-Тбилиси.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Има изразено такова желание на нискотарифен превозвач, който е заявил, че връзката между Грузия и София е интересна за него. Така че за туризма това ще бъде изключително значимо.

Дублиране на фериботната линия Бургас-Батуми също обсъдиха Росен Желязков, грузинският премиер Георги Гахария и министъра на икономиката Натела Турнава.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В посока Грузия е 100% натоварена линията. На връщане, обаче, е само 30%. Ние говорим за дублиране на същата, за това - да имаме още един ферибот, тоест в рамките на седмичните курсове да може да се поеме и превоза на стоки от Грузия или транзит през Грузия към България.

България и Грузия преговарят и за изграждането на подводен високоволтов кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море. Вече има такъв за широколентов интернет.

Акак Сагирашвили, зам.-министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия: България може да бъде вратата на Грузия към Европейския съюз. И двете страни сме в Черноморския регион. Поговорката гласи: планината предпазва, морето - свързва. Премахнем ли и последните търговски бариери, ще бъдем равностойни играчи на новия "Път на коприната".

Стокооборотът между България и Грузия е половин милиард долара годишно.

Грузия има споразумение за свободна търговия с ЕС и Китай и е в центъра на Пътя на коприната - мащабна инвестиционна програма на Китай за 1 трилион долара, която трябва да свърже Азия и Европа с нови търговски пътища.

Георги Гахария, министър-председател на Грузия: Създаването на нови транспортни и търговски коридори между Европа и Азия вече не е само възможност, а необходимост. България е на пътя на тези коридори.

Религиозният и културен туризъм е областта с най-висок потенциал на развитие между двете страни.15 000 грузинци посещават България, предимно Бачковския манастир, който през 11 в. се развива като център на грузинското монашество.