НОВИНИ

България и Италия искат общо решение на страните от ЕС за бежанците

Категорично общо решение на страните от ЕС за проблемите на миграционната криза - това е становището на президентите на Италия и България Серджо Матарела и Росен Плевнелиев. Матарела е на официално посещение у нас. Вера Александрова следи срещата.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:58, 13.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Кризата с мигрантите в Европа беше основна тема в срещата между президентите на Италия и България. Даваме си сметка,каза Плевнелиев, че тези проблеми ще бъде трайно на масата, защото бежанската вълна не е само от един район и една държава. Според него има много добри идеи, които ЕК може и трябва да реализира. Външните граници на ЕС трябва да се пазят по-ефективно е общото мнение.

Плевнелиев подчерта, че мигрантската криза подробно ще се дискутира на срещата на президентите на страните от групата "Арайолуш", която ще се проведе България, както и на срещата на върха в Братислава на лидерите на Евросъюза.

Росен Плевнелиев, президент на България: Всички ще искат да бъде подкрепен ФРОНТЕКС, както и други европейски институции с оглед постигането на тази цел. Надявам се също, че всички в Братислава да разберат, че единственото трайно решение е именно общоевропейско решение минава и през това да има формула за редистрибуция на мигранти, която да е справедлива и да отчита интересите на отделните държави като специфика. Сигурен съм, че всички трябва да се обединят около това, че Балканският маршрут не бива отново да се отваря, но и нови маршрути и пътища не бива да се създават.

Не трябва да се забравя, че зад всеки човек, удавил се в Средиземно море, стоят много мечти за по-добър живот,каза италианският президент. Серджо Матарела напомни, че е много важно да се решат проблемите в страните, от които тръгват мигрантските потоци и още...

Серджо Матарела - президент на Италия: Трябва да се създаде и обща брегова охрана на ЕС. Това предполага общо управление на съюза, но не само като се опазват външните му граници, а като се създаде обща политика за даване на убежище.

Беше потвърдено също, че Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство. Серджо Матарела ще участва и в 12-та среща на президентите на парламентарните републики от Европейския съюз, която ще се проведе следващите два дни в Пловдив и София. Домакин на събитието е Росен Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ:  Никога не е късно за Бродуей
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Никога не е късно за Бродуей
Украинци проучват медийната среда у нас
Украинци проучват медийната среда у нас