НОВИНИ

България и Казахстан - нова икономическа дружба?

Експанзия на български продукти към Казахстан, газови доставки за хъба "Балкан" и съживяване на стокооборота между България и Казахстан. Това бяха основните теми по време на четвъртата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. България ще помага на Казахстан в поредния приватизационен кръг. Проявен е бил интерес и към българската програма за енергийна ефективност. Александър Марков предава.

Александър Марков
от Александър Марков
19:43, 09.06.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Двустранните икономически отношения в сферата на селското стопанство и енергетиката обсъждат България и Казахстан. Една от най-богатите на енергийни източници страни в Централна Азия с умопомрачителните 7,1 трлн. куб. метра газ може да стане един от източниците на газ за центъра Балкан край Варна.

Председателят на Комисията от казахстанска страна - Тамара Дуйсенова, благодари за подкрепата на България, която е сред първите страни, признали независимостта на Казахстан преди 25 години, и е помогнала за приемането на държавата в Световната търговска организация, както и да подпише споразумение за сътрудничество с ЕС.

Тамара Дуйсенова, министър на здравеопазването, съпредс. на МПКИК - Казахстан: Стремим се да развием всички сфери на икономиката, като сега акцентът ни е върху промишлеността. Реализирахме 898 мащабни проектa и разкрихме нови 100 000 работни места. Сега ни предстои следващия етап - да развием аграрния сектор.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви,че сред основните акценти е сътрудничеството между Агенция Пътна инфраструктура и държавния холдинг Байтерек, който е за общи инфраструктурни проекти.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, съпредс. на МПКИК - България: Много е интересен опитът на Казахстан по отношение на публично-частното партньорство именно по отношение изграждане на пътна инфраструктура. Нещо, което тепърва в България искаме да развиваме, така че тук сътрудничество между АПИ и този холдинг Байтерек, с който всъщнсот да направим съвместни проекти за ПЧП - пътна и др. инфраструктурни обекти.

Казахстан има 7,3 млрд. т. нефтени залежи. След като страната стъпи на българския пазар на горива с румънска компания, сега се търсят варианти и за доставки на газ.

Жечо Станков, зам.-мин. на енергетиката: Бяха представени и бъдещи проекти, които ще се стартират на територията на България, на сухоземната част, за търсене и проучване на нефт и газ, защото те имат държавна компания и биха могли да участват на бъдещите търгове.

Двете страни преговаряха и за възраждане на износа на износа на български продукти към Казахстан.

Любен Петров, зам.-мин. на икономиката: Това, което рекламирахме, са и качествените български продукти, които все още се помнят в Казахстанската страна. Продукти, при които ние все още имаме традиции и могат да се върнат на Казахстанския пазар.

Туризмът към България бележи ръст от 12,4% за миналата година, има и чартърна линия от Алмати за Бургас. Страната ни започва активна реклама не само на морския си, но и на медицински и културен туризъм.

Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма: Всъщност разговорите, които проведохме до този момент, са много окуражаващи, защото туроператорите се интересуват точно от такъв продукт, точно от тази страна на туризма в България.

Разговорите между българската и казахстанска страна са в столицата Астана, в която тече мащабно строителство за милиарди за подготовката на Експо 2017-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: Контролът в Слънчев бряг ще бъде затегнат
Румяна Бъчварова: Контролът в Слънчев бряг ще бъде затегнат
Пожар в сградата на Областната дирекция на МВР-Кюстендил
Пожар в сградата на Областната дирекция на МВР-Кюстендил