НОВИНИ

България и Хърватия са следващите страни, които влизат в Еврозоната

България и Хърватия са следващите държави, които ще се присъединят към Еврозоната, заяви комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Европейската комисия предлага техническа и финансова помощ за страните, които искат да въведат еврото.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:50, 06.12.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Брюксел обяви конкретни стъпки за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, които трябва да бъдат предприети в следващите 18 месеца. Създава се Европейски паричен фонд, който ще подпомага държавите в затруднено финансово положение. Предвиждат се нови бюджетни инструменти за стабилна еврозона и създаването на нов пост - министър на икономиката и финансите, който ще бъде едновременно заместник-председател на Комисия и председател на Еврогрупата.

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по бюджета и човешките ресурси: Искаме, още преди тяхното присъединяване, да подпомогнем страните, които имат желание да влязат в Еврозоната чрез подходящи предприсъединителни инструменти, между които и техническа помощ. На масата вече е искането на Хърватия, скоро ще получим и това на България. На тези две държави, а и на други, предлагаме конкретна техническа, финансова и експертна помощ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?
Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?
ДРУГИТЕ новини: Дебюти и наградени филми на Златен ритон
ДРУГИТЕ новини: Дебюти и наградени филми на "Златен ритон"