НОВИНИ

България и Македония ще предлагат общи туристически пакети

Македонски и български градове ще са с общи туристически оферти. Това предвижда Проект за създаване на по-голям интерес за посещение на туристите на Югозападна България и Югоизточна Македония.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 07.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По проекта е изграден трансграничен център за забавления, който ще предлага интересни туристически забележителности. Избрани са 5 пилотни мини дестинации в България и Македония за туристите.

Симана Марковска, председател на „Пирински туристически форум": Петте пилотни в Благоевгрдска област са Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Петрич и Средна Струма, което обхваща Кресна и Струмяни. А от Югоизточния планов регион в Македония това са Струмица, Ново село, Радовиш, Гевгелия и Дойран.

При разработването на атрактивните туристически услуги e предвидено освен настаняване и изхранване към цената на екскурзията да бъдат включени и водачи, които да показват на туристите, забележителностите на съответното място. Ще има и виртуална платформа, в която всеки може да избере какво, кога и как иска да посети.

Симана Марковска, председател на „Пирински туристически форум": Виртуална платформа, което всъщност е нещото, което работи в последните години, над 50% и нараства този процент на хора, избират своята почивка по интернет, така че това ще бъде и нашият виртуален магазин, за да продаваме разработените услуги.

Данни на Националния туристически институт сочат, че все повече българи избират да пътуват в Македония, а през последния месец 40 000 македонски граждани са посетили България.

Райна Пашова, експерт по туризъм: Облекчения режим на преминаване само с лични карти също е достатъчен мотив, хубавата храна, която много българи вярват, че е една от малкото качествени храни останали в нашия регион.

Проектът е финансиран от Европейския съюз. Сътрудничество се осъществява чрез фондовете за предприсъединителна помощ, които поделиха в региони Западна България и източна Македония и ги обявиха за общо пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов в Истанбул: Възстановеният храм е доказателство за добросъседство
Бойко Борисов в Истанбул: Възстановеният храм е доказателство за добросъседство
Бургаска фирма прави сувенири за европредседателството
Бургаска фирма прави сувенири за европредседателството