НОВИНИ

България и Македония ще работят за подобряване на туристическия поток помежду си

Министерството на туризма на Република България и министерството на икономиката на Република Македония подписаха протокол за сътрудничество. Документът беше парафиран от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов, заместник-министър на икономиката. Церемонията по подписване се състоя след съвместното правителствено заседание между България и Македония. Двете страни се договориха да насърчават укрепването на сътрудничеството в областта на туризма и да работят за подобряване на туристическия поток помежду си.

bnt avatar logo
от БТА
14:01, 23.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
българия македония работят подобряване туристическия поток помежду

Споразумението предвижда още да се насърчават участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Страните ще координират разпространението на туристически издания и рекламни материали. Предвижда се България и Македония да си оказват взаимна подкрепа при участия в конференции, семинари, съвещания, изложби и други мероприятия. По силата на протокола се планира държавите да насърчават разработването на съвместни туристически продукти, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги рекламират и пласират съвместно. В документа се посочва, че страните ще подкрепят организирането на турове за експерти и медийни представители, специализирани в областта на туризма, от трети страни, както и да си сътрудничат в рамките на Световната организация по туризъм към ООН.

Македония е сред водещите туристически пазари за България. През периода януари-септември 2017 г. у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8 процента ръст спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за българските пазари. През миналата година в България от съседната страна са дошли над 527 хил. гости, при което се наблюдава нарастване от 11,4 на сто в сравнение с година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Българите също пътуват активно към Македония. За периода от януари до септември 2017 г. повече от 319 хил. българи са посетили съседната страна, което е ръст от 10,7 процента. През цялата 2016 г. пътуванията са над 360 хил. и се отбелязва нарастване от 14 на сто. Така Македония се нарежда на 5-о място сред предпочитаните дестинации за пътувания на българите зад граница

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново съоръжение на ЧЕЗ захранва столичните райони Панчарево и Кокаляне
Ново съоръжение на ЧЕЗ захранва столичните райони Панчарево и Кокаляне
Намаляват цените на роуминга между България и Македония
Намаляват цените на роуминга между България и Македония