НОВИНИ

България и още 15 страни от ЕС ще работят за европейски суперкомпютър

16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще създадат предприятие за европейски суперкомпютър. Амбицията е Европа да се върне на световната карта като един от лидерите в тази област. Това обяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в рамките на форум за дигиталното бъдеще на Европа, организиран от Министерството на образованието. Според премиера Бойко Борисов ключът към успеха е в обединението на високотехнологичните европейски нации.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:32, 19.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

През 2012 г. Европа притежава 4 от първите 10 суперкомпютри в света. Днес обаче сме извън тази класация. За да бъде конкурентна Европа на Китай, Съединените щати и Япония, от Еврокомисията са решени да инвестират милиард евро до 2021 и още няколко милиарда в следващата многогодишна финансова рамка до 2028г. за суперкомпютри.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: Днес ние искаме по-бързо да бъдат разработвани лекарства срещу рак, срещу диабет, срещу автоимунни заболявания. Искаме криптирани комуникации. Това нещо може да се случи със суперкомпютрите.

Предложението: да бъде изградена мрежа от центрове за компетентност, които на местно ниво да дават достъп до високите технологии на малките и средните предприятия, на научната общност, на публичната сфера. Според премиерът Борисов България дава добра заявка да бъде регионален лидер в тази област.

Бойко Борисов - министър-председател на България: С отделените средства, с тези регионални центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия, на Франция като високотехнологични, а и други европейски държави, разбира се, нации, можем да се обединим и да сложим необходимите пари и да се върнем обратно до 4-тото място, където сме били.

Днес Европа изпитва недостиг от 350 хиляди ай ти специалисти, но те ще бъдат 500 000 през 2020 г. Според премиера Борисов икономиките, които разполагат със суперкомпютри през следващите години, рязко ще надминат останалите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Обвинението срещу кмета на Младост се основава на данни от СРС-та
Обвинението срещу кмета на "Младост" се основава на данни от СРС-та
Меркел и Макрон ще се срещнат днес в Берлин
Меркел и Макрон ще се срещнат днес в Берлин