НОВИНИ

България и Румъния очакват до края на 2018 г. да бъде взето решение за Шенген

България и Румъния очакват до края на годината да бъде взето решение за присъединяване към Шенген. Това заявиха и леви, и десни политици на конференция в Дубровник. Форумът беше организиран от лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и евродепутати от Хърватия и Румъния. Станишев предложи след края на българското председателство да бъде избран министър по европейските въпроси, който да координира работата на всички министерства. От Хърватия предават специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:10, 08.06.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

България и Румъния да бъдат приети пълноправно в Шенген с всички граници. Такава позиция защитиха и леви, и десни политици на конференцията в Дубровник и посочиха, че от години двете страни отговарят на всички условия за членство.

До края на годината да има решение за България и Румъния - това се надява заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. Той подчерта, че частично присъединяване към Шенген няма да удовлетвори нито българските граждани, нито компетентните органи на Евросъюза.

Красимир Ципов - заместник-министър на вътрешните работи: Получаваме заслужени добри оценки за това, което правим, така че се надяваме решението да е в тази посока за пълноправно членство. Разбира се, има немалка степен на вероятност да се постави въпросът за присъединяване по въздух и вода. Моят анализ е, че са политически причини и отношението към България и Румъния е незаслужено.

Лидерът на европейските социалисти заяви, че правителството трябва да положи усилия да постави въпроса по време на австрийското председателство.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това изисква много голяма инициативност и дипломатическа офанзива. Бих посъветвал правителството - така или иначе изтича българското председателство, не знам каква ще бъде работата на министъра на председателството, но това от което България като страна се нужда, е да има министър по европейските въпроси, който да координира работата с всички министерства. Не бива да допускаме да бъдем третирани с двоен аршин.

Във видеообръщение към форума, еврокомисарят по миграция и вътрешни работи посочи, че за да има по-сигурен и отворен Шенген, той трябва да бъде и по-приобщаващ.

Димитрис Аврамопулос - еврокомисар по миграция и вътрешни работи: Затова непрекъснато повтарям на съвета, накрая да реши България и Румъния да се присъединят към Шенгенското семейство, и разбира се и Хърватия, след изпълнение на всички критерии.

Лидерът на европейските социалисти инициира специален доклад, който се надява да бъде одобрен от Европарламента през октомври за приемане на България и Румъния в пълния обем на Шенген. Според Станишев отлагането на членството е скандално, а поетапно влизане би било стратегическа грешка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват случай с училищен автобус, минавал през бариера на жп прелез
Проверяват случай с училищен автобус, минавал през бариера на жп прелез
​Възрастна жена даде близо половин милион лева на телефонни измамници в София
​Възрастна жена даде близо половин милион лева на телефонни измамници в София